Podgorica: Papiri i stari zidovi usporili obnovu kuće Rista Stijovića

Ugovorom zaključenim u julu 2017. godine, rok za izvođenje radova je bio 120 dana, od dana uvođenja izvođača u posao, što je značilo da su radovi trebali biti završeni u decembru 2017. godine
362 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2018. 14:51h

Rekonstrukcija kuće poznatog crnogorskog vajara Rista Stijovića se ne privodi kraju, iako je rok za završetak radova bio decembar prošle godine.

Radovi na rekonstrukciji rodne kuće Stijovića u Staroj varoši počeli su u julu prošle godine, nakon dugogodišnjih najava gradske uprave da će se krenuti sa uređenjem ruinirane kuće jednog od najpriznatijih crnogorskih umjetnika.

Ugovorom zaključenim u julu 2017. godine, rok za izvođenje radova je bio 120 dana, od dana uvođenja izvođača u posao, što je značilo da su radovi trebali biti završeni u decembru 2017. godine.

Prema tvrdnjama iz Glavnog grada, odmah nakon završetka zemljanih radova, izvođač, kompanija „Bombeton“, je naišao na brojne probleme, te se zbog nedostajuće dokumentacije nije ni radilo mjesecima.

„S obzirom na to da su svi ogradni zidovi oko lokacije i oko objekata zajednički sa vlasnicima susjednih parcela, prilikom izvođenja obodnih podrumskih zidova i temelja prema susjedima, prijetila je opasnost od obrušavanja terena i urušavanja ogradnih zidova, te je izvođač insistirao na dostavljanju dopuna projektne dokumentacije“, saopšteno je iz Glavnog grada.

Izmjene su znatno usporile rekonstrukciju, te se na gradilištu dva mjeseca nije radilo ništa.

„Nakon davanja saglasnosti da pristupi izmjenama, projektant je sukcesivno dostavljao dopune projekta kao i rješenja obezbjeđivanja sigurnosti starih kamenih zidova, rješenja sanacije i potrebnih ojačanja sa svim potrebnim konstruktivnim detaljima, za staru kuću kao i ogradne zidove dvorišnog dijela parcele i još uvijek dostavlja nedostajuće detalje“, navode iz Glavnog grada.

Na proces rekonstrukcije je, dodaju iz Grada, uticao i zahtjev projektanta da se, u što većoj mjeri, očuvaju postojeći kameni zidovi rodne kuće i ogradni zidovi dvorišta, u cilju očuvanja autentičnosti lokacije i potrebe da se oživi duh vremena u kojem je vajar živio i stvarao.

“Projektant je insistirao i na tome da se ne ruši rodna kuća, već da se u što većoj mjeri saniraju postojeći zidovi”, pojašnjavaju iz Glavnog grada.

Zbog navedenog, iz gradske uprava ističu, ugovoreni rok završetka radova nije moguće ispoštovati „jer se izvođač ne može u punoj mjeri angažovati zbog nedostajućih rješenja i detalja“.

Stoga nije ni odgovoreno na pitanje „Vijesti“ kada se očekuje završetak radova u skladu sa idejnim rješenjem.

Idejnim rješenjem predviđena je rekonstrukcija rodne kuće Rista Stijovića, dok je u dvorištu planirana izgradnja galerije u kojoj će biti prezentovan Legat Stijovića.

Kuća Stijovića u Staroj varoši, koja ima status kulturnog dobra, je godinama bila ruina, a nadležni su čak upozoravali na opasnost od urušavanja djelova objekta, što je u pitanje dovodilo bezbjednost prolaznika.

Sada grade galeriju u dvorištu

Radovi na rekonstrukciji kuće su u toku, te radnici betoniraju temelje za kamene zidove stare kuće i zidove galerije oblažu kamenom.

„U potpunosti je završeno iskopavanje podrumskog dijela objekta Galerije i betoniranje zidova podruma i ploče iznad podruma, betoniranje prizemlja, prvog sprata kao i kose ploče krova. Završena je hidroizolacija podrumskog dijela i postavljeni su bužiri za instalacije jake i slabe struje“, saopšteno je iz Glavnog grada.

Do sada je skinut ruinirani drveni krov rodne kuće, srušen pomoćni objekat u dvorištu, uklonjen kamen predviđen za rušenje i otpočela gradnja galerije u dvorištu.

Obnovu najavljivali obično pred izbore

Rekonstrukcija rodne kuće crnogorskog vajara najavljivana je u više navrata, obično pred izbore, ali je sve ostalo na obećanjima.

Iz budžeta Glavnog grada je 2008. godine izdvojeno 500.000 eura za rekonstrukciju kuće, medunskog kompleksa, istraživačke radove na Duklji i nabavku opreme za biblioteku “Radosav Ljumović”. Četiri godine kasnije, 2012. je izdvojeno 100.000 eura za rekonstrukciju. Iz gradske uprave je tada najavljivano da će radovi biti gotovi do 2014, kada se navršavalo sto dvadeset godina od rođenja Stijovića.

Međutim, te godine je skinuto spomen-obilježje sa oronule kuće u Staroj varoši.

Tri tendera za rekonstrukciju su raspisivana tokom 2016. i 2017. godine, nakon čega je ugovor zaključen na iznos od 394.979,38 eura.

Galerija

Bonus video: