Podgorica pomaže kupovinu bicikala: Davaće najviše do 100 eura

Rok za podnošenje prijava je 15 dana od objave javnog poziva, zaključno sa osmim februarom
2044 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković

Glavni grad objavio je 24. januara javni poziv za subvencioniranje kupovine bicikala u sklopu projekta “Podgorica na dva točka”.

Cilj dodjele sredstava je motivisanje građana Podgorice da više koriste bicikla kao alternativni vid prevoza i u krajnjem, zaštita životne sredine.

“Ukoliko se nakon realizacije pokaže kao uspješan, projekat ćemo nastaviti i u narednim godinama. Kao što je ranije najavljeno, budžetom za 2019. godinu predviđena su sredstva u iznosu od 10.000 eura kojima ćemo građanima subvencionirati kupovinu bicikala u visini od 50 odsto, a najviše do 100 eura, putem javnog poziva”, naveli su iz Glavnog grada.

To će biti dovoljno da oko stotinu građana sebi obezbijedi bicikla, a akcijom žele da ih motivišemo da više koriste bicikla kao alternativni vid prevoza.

Ilustracija

Kako je navedeno, obavezni dio prijave je zahtjev za dodjelu subvencije, kopija lične karte, ponuda iz prodavnice bicikala u vidu predračuna sa preciziranom specifikacijom.

Pravo na dodjelu subvencije imaju prvih 50 građana, koji imaju mjesto prebivališta u glavnom gradu i da je jedini član porodice koji je aplicirao.

Rok za podnošenje prijava je 15 dana od objave javnog poziva, zaključno sa osmim februarom.

Gradonačelnik, na osnovu liste sačinjene od komisije, donijeće zaključak o odabiru korisnika subvencije.

Građani, kojima se odobri subvencija, sklapaju sa Glavnim gradom ugovor o dodjeli sredstava kojim će se regulisati međusobna prava i obaveze korisnika, čiji je sastavni dio klauzula o evaluacija, jer će pola godine nakon realizacije Glavni grad započeti evaluaciju projekta, kako bi ispitao opravdanost njegovog nastavka (neophodno je da lica dostave kontakt telefon i adresu stanovanja.

“Kako bi korisnike zaštitili od eventualne zloupotrebe i učinili sve da projekat zaživi na pravi način, neophodno je sastaviti registar serijskih brojeva subvencioniranih bicikala, koji će biti dostavljen Upravi policije, kako bi u slučaju otuđenja policajci mogli blagovremeno reagovati i isti pronaći”, dodali su iz Glavnog grada.

Izgrađeno pet biciklističkih staza

U glavnom gradu izgrađeno je pet koridora biciklističkih staza, ukupne dužine 13,5 kilometara u jednom smjeru, odnosno 27 u oba smjera.

Potrošeno je 1.150.000 eura, od čega je dio izdvojen budžetom, a kineska kompanija CRBC je donirala skoro 200 hiljada.

U 2017. godini završena su tri koridora biciklističkih traka i staza i to u Ulici kralja Nikole, od raskrsnice sa Bulevarom Srđana Aleksića do raskrsnice sa Ulicom Vojislavljevića (koridor 1), u Ulici Ivana Crnojevića (od raskrsnice sa Ulicom slobode do raskrsnice sa Ulicom Stanka Dragojevića), preko mosta Milenijum, Ulici 13. jula i Moskovskoj ulici (koridor 5) i bulevarima Save Kovačevića, Srđana Aleksića, Crnogorskih serdara, preko mosta Union, Bulevaru revolucije, Cetinjskom putu do kružne raskrsnice kod tržnog centra Delta, uključujući krak saobraćajnice uz rijeku Moraču do Ulice dr Ljubomira Rašovića (koridor 2).

Koridor pet ide Ulicom 27. marta, od raskrsnice sa Ulicom 4. jula do Krivog mosta, Ulicom dr Ljubomira Rašovića, Bulevarom Džordža Vašingtona do Bulevara Svetog Petra Cetinjskog.

Bonus video: