Podgorica: Stručnjaci ukazali na značaj prenatalnog testiranja

O prenatalnom testiranju koje ne zahtijeva invazivan postupak, uzima se iz majčine krvi, ne dovodi trudnoću u opasnost, ne povećava rizik od pobačaja i ne predstvlja psihičko opterećenje za trudnicu govorili su ljekari specijalisti Predrag Jovović, Slavica Vujović, Nebojša Čejović i Dragica Božović
619 pregleda 2 komentar(a)
Stetoskop, doktori, ljekari, Foto: Shutterstock
Stetoskop, doktori, ljekari, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.10.2015. 19:04h

Asocijacija za reproduktivno zdravlje i porodicu, čiji je cilj da naučno i stručno istražuje narušavanje reproduktivnog zdravlja i da edukuje mlade o značaju tih tema, osnovana je u Podgorici.

Udruženje je počelo svoje aktivnosti kroz saradnju sa medijima, pa su u interesu pravovremenog i objektivnog informisanja građana i podizanja nivoa svijesti o svim pitanjima važnim za reproduktivno i zdravlje porodice, organizovali gostovanje stručnjaka u televizijskoj emisiji.

O prenatalnom testiranju koje ne zahtijeva invazivan postupak, uzima se iz majčine krvi, ne dovodi trudnoću u opasnost, ne povećava rizik od pobačaja i ne predstvlja psihičko opterećenje za trudnicu govorili su ljekari specijalisti Predrag Jovović, Slavica Vujović, Nebojša Čejović i Dragica Božović.

Jovović, ginekolog akušer, naveo je da je savremena medicina konačno na polju prenatalnog testiranja počela da se primjenjuje i u Crnoj Gori.

“On ističe da PrenaTest njemačke laboratorije LifeCodexx jeste jedini sertifikovan prenatalni test u Evropi. Ovaj novi test ima sposobnost da sa više od 99 odsto tačnosti utvrdi brojčane abnormalnosti hromozoma”, kaže se u saopštenju Asocijacije.

Kako je pojasnio, korišćenje nove metode omogućava de se smanji upotreba amnicenteze i biopsije horiona uz smanjenje rizika spontanog pobačaja.

Vujović je istakla da se u prosjeku 1:700 živorodjene djece rodi sa Daunovim sindromom i da je rizik od obolijevanja veći kod trudnica koje su u starijem starosnom dobu.

“Dr Božović kao predstavnik laboratorija In Vitro koja saradjuje sa Bio Savom u primjeni PrenaTesta građane je upoznala sa procedurom neophodnom kao priprema za prenatalno testiranje. Navela je da je procedura jednostavna i da se uzorkovanje za sada vrši u Podgorici”, dodaje se u saopštenju.

Čejović, kao stručnjak na polju vantjelesne oplodnje, istakao je zadovoljstvo što i u Crnoj Gori može da se koristi savremeni neinvazivni PrenaTest koji olakšava rad i samim doktorima.

“Istaknuto je da PrenaTest nije privilegija, da zdravlje nema cijenu i da prenatatalno testiranje treba da bude obaveza svih trudnica koje su starije od 35 godina, kao i onih sa odredjenom porodičnom anamnezom”, navodi se u saopštenju.

Najavljeno je da će Udruženje i u narednom periodu intezivirati aktivnosti kroz organizaciju stručnih skupova, savjetovanja, seminara i drugi oblika stručnog informisanja u toj oblasti.

Bonus video: