Podgorica: Traži se maska više, građani kupovali toalet papir, brašno, ulje

U KC-u nema gužve, a regrutovani su svi specijalizanti. Računi Podgoričana u marketima prilično visoki. Manji redovi i ispred apoteka.
17581 pregleda 8 komentar(a)
"Dva metra odstojanja": Ispred zgrade Glavnog grada, Foto: Savo Prelević
"Dva metra odstojanja": Ispred zgrade Glavnog grada, Foto: Savo Prelević

Jesi li to diplomirao, da čestitam”, “Nisam, nego su nas zvali sve na ispomoć zbog ovog virusa”, kratko su popričali poznanici juče u Kliničkom centru, mimoilazeći se skoro praznim hodnicima na Poliklinici.

U najvećoj državnoj zdravstvenoj ustanovi juče su se, ispred ambulanti, mogli sresti rijetki pacijenti.

Rijetko je i osoblje, a rijetke i maske na njihovim licima.

Ako su ih i nosili, bile su to one najobičnije, hirurške.

Klinički centar
Nema gužvi u KC(Foto: Savo Prelević)

Reporteri “Vijesti” nigdje na Poliklinici nisu naišli ni na sredstvo kojim bi oni koji se tu nalaze, mogli da recimo dezinfikuju ruke.

Sa najviših adresa u sistemu zdravstva, međutim, uvjeravaju da nema mjesta panici, da svega ima dovoljno i da su spremni.

Spremni juče ujutro za prvi talas kupaca nisu bili trgovci.

Jutro u glavnom gradu počelo je dijeljenjem fotografija redova i gužvi ispred najvećih trgovačkih lanaca.

Gužve ispred velikih marketa
Gužve ispred velikih marketa(Foto: Savo Prelević)

Nacionalni koordinacioni tim za borbu protiv zaraznih bolesti u nedjelju veče donio je novi set mjera protiv širenja virusa korona.

Predviđeno je da se ograniči broj kupaca, zavisno od površine objekta, i na deset kvadrata da se nađe samo jedan potrošač, te da u trgovinama ne boravi više od 50 potrošača u isto vrijeme...

Potrošačima nije na savjest i volju ostavljeno da sami određuju udaljenost od drugih, već su trgovci u obavezi da na kasama, ispred trgovina, obezbijede da distanca bude najmanje dva metra.

Jutro ispred najvećih podgoričkih trgovina nije izgledalo tako. Ali, kako je dan odmicao, situacija ispred megamarketa dovedena je u red.

U dugim kolonama, držeći kolica ispred sebe, kupci su, manje ili više strpljivo čekali da dođu na red i obave kupovinu.

Dok su reporteri “Vijesti” obilazili “Naš diskont” na Zabjelu, njihovi zaposleni lijepili su ispred kasa crvene trake, graničnike, kao vizuelnu oznaku za kupce da znaju dokle se može prije nego dođe njihov red da plate.

Većina je i juče trgovala na veliko i većina je kupovala toalet papir, brašno, ulje.

Razlozi za kupovinu na veliko su različiti - jedni ne vjeruju u tvrdnje Vlade da svega ima dovoljno i da neće biti nestašice namirnica; drugi kažu lakše je da pođu jednom, nego da ponovo za dva, tri dana prolaze kroz iste gužve.

Prodavačica na sektoru suhomesnatih proizvoda ispričala je da je u novim uslovima lakše da se radi, manje je zahtjeva za rezanje mesa, ali ne raduju je prizori koje vidi - iako se kupuje mnogo.

“Računi su svi baš veliki”, kaže i jedna od kasirki.

Na zaradu na kakvu je navikao, juče nije mogao da računa i taksista sa kojim su reporteri razgovarali.

“Za isto radno vrijeme, imam skoro četiri puta manje vožnji nego obično. Osam od jutros. A inače ih, za tih osam radnih sati, bude i preko 30”, kaže on i dobacuje da slobodno uzmemo alkohol koji drži u vratima na mjestu suvozača.

“To je za putnike, preporučili su nam da nosimo i maske, ali nisam našao da kupim”.

Osim gužve ispred velikih marketa, u Podgorici nisu zabilježene veće gužve i na drugim mjestima.

Ispred opštinske zgrade u kojoj su službe za građane, desetak njih čekalo je red da uđe, a djevojka iz obezbjeđenja upozoravala je svaki pokušaj da se poremeti preporučena distanca.

Manji redovi zabilježeni su ispred apoteka...

Kafići u centru Podgorice nisu radili. Prolaznicima je izgledalo da nije tako i da su neke bašte i pune, a tu sliku stvarali su šetači koji su uživali na suncu, sjedeći za stolovima koje su ugostitelji ostavili ispred zaključanih objekata...

Za razliku od prethodnih dana, i dječja igrališta su bila prazna.

Bonus video: