Podgorica: U planu još manje drveća - Vijesti.me
GLAVNI GRAD GUBI PREPOZNATLJIVO ZELENILO

Podgorica: U planu još manje drveća

“U toku je izrada 60 planskih dokumenata. Toliki broj planova u izradi, zahtijeva malu vojsku arhitekata koji bi sve to pregledali i ukazali na nelogičnosti”

Stadion malih sportova
Stadion malih sportova (Foto: Savo Prelević)

Za područje glavnog grada  u toku je izrada 60 planskih dokumenata.  Na mjestu Stadiona malih sportova predviđena je  izgradnja stambene zgrade, biće posječena mnoga stabla i uklonjene zelene površine - sve to po mišljenju stručnjaka   govori da Podgorica gubi bitku sa betonom.

Arhitekta Aleksandar Ašanin kazao je da je vrlo  moguće da će na mjestu  Jusovače biti izgrađena zgrada, da se to može desiti i sa prostorom gdje je stara zgrada Vlade.

“U toku je izrada 60 planskih dokumenata.  Toliki broj planova u izradi, zahtijeva  malu vojsku arhitekata koji bi sve to pregledali i ukazali na nelogičnosti”, istakao je Ašanin.

Planom je između ostalog predviđeno da u parku u blizini bazena kod Sportskog centra „Morača” drveće bude posječeno, odnosno tamo će biti izgrađena teniska akademija sa sedam terena. 

Izmjenama i dopunama DUP-a za Blok pet zgrada je predviđena i na  urbanističkim parcelama, odnosno zelenoj površini,    ukupne  površine 6.851 metar kvadratni na uglu Bulevara Svetog Petra Cetinjskog i Džordža Vašingtona.

Na tom zemljištu preko puta zgrade „Normal company” i hotela “Best Western Premijer” planirani su poslovni objekti i  zgrade. 

“Detaljni urbanistički planovi se na sjednicama Skupštine Glavnog grada uglavnom usvajaju sa raspravom, koja se svodi na 'da' i 'ne'. To uglavnom bude pri kraju dnevnog reda”, kazao je Ašanin.

Na okruglom stolu „Zaštita ili devastacija objekata od kulturno-istorijskog značaja - hotel „Podgorica“, koji je organizovala  KANA, iznijet je podatak da među odbornicima nema nijedan stručnjak - arhitekta.

Odbornica Demokrata Zdenka Popović istakla je da popularni City kvart nema zelenila, centar grada je neprepoznatljiv, nesklad između starih i novih građevina bode oči.

Ona smatra da je potrebno da se udruži struka - arhitekte sa odbornicima, kako bi zajedničkim snagama prečešljali svu dokumentaciju na vrijeme.

Odbornik Demokratske narodne partije Zoran Lakušić smatra da je izrada DUP-ova najznačajniji problem u Podgorici, jer podstiču divlju i nezakonitu gradnju.

“Izvršna vlast u Glavnom gradu uspjela je da devastira nekada kvalitetno isplanirane i uređene urbane zone, rezervisane za urbanu infrastrukturu i zelenilo”, istakao je Lakušić.

On je kazao da je evidentno  višedecenijski prisutan problem organizovanog kriminala i korupcije u izradi DUP-ova, izgradnji stambenih i infrastrukturnih objekata, zbog odsustva adekvatne kontrole.