Podgorica: Useljenje u novi studentski dom u septembru

Ministar prosvjete Slavoljub Stijepović obišao je juče gradilište, a tom prilikom saopšteno je da su već počeli finalni radovi i da bi dom mogao da bude završen već za dvadesetak dana
1206 pregleda 5 komentar(a)
Novi studentski dom, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Novi studentski dom, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 20.07.2013. 19:25h

Novi studentski dom biće završen do početka školske godine, a u njemu će biti mjesta za 462 studenta.

Ministar prosvjete Slavoljub Stijepović obišao je juče gradilište, a tom prilikom saopšteno je da su već počeli finalni radovi i da bi dom mogao da bude završen već za dvadesetak dana.

“Dijelim zadovoljstvo svih prisutnih zbog kvaliteta i dinamike radova na izgradnji studentskog doma koji će znatno poboljšati uslove života naših akademskih građana tokom studiranja. Gradnja je počela prije 13 mjeseci i planirano je da se završi do početka nove školske godine... Uloženo je šest miliona eura i dom je građen po principu privatno-javnog partnerstva, s tim što će 'Kroling' narednih 30 godina voditi brigu o objektu".

"Nakon toga, dom prelazi u držav n o vlasništvo”, kazao je Stijepović, istakavši da će se “svi zajedno potruditi” da cijena boravka bude prilagođena “sadašnjem trenutku i mogućnostima” studenata.

On je naglasio da će budući stanari imati odlične uslove za život .

U novom studentskom domu biće ukupno 462 kreveta, odnosno 114 dvokrevetnih, 70 trokrevetnih i 12 dvokrevetnih soba za osobe sa posebnim potrebama. Imaće dvije čitaonice, biblioteku, Internet i TV salu, fotokopirnicu, bife i teretanu.

“U prizemlju postoje svi neophodni prateći sadržaji, koje treba da ima jedan savremeni studentski dom građen po evropskim standardima. Direkcija javnih radova preuzela je na sebe izgradnju svih infrastrukturnih priključaka i vjerujem da će studentu biti veoma zadovoljni onim što je ovdje urađeno”, kazao je direktor Direkcije javnih radova Žarko Živković.

Predsjednik Studentskog parlamenta Miloš Pavićević ocijenio je da je vođena briga o svim detaljima, ali i potrebama osoba sa posebnim potrebama.

“Izgradnjom studentskog doma biće riješen problem studentskog smještaja, a jako je dobro što se rekonstruišu i već postojeći studentski domovi”, kazao je Pavićević, istakavši da su sljedeći prioriteti izgradnja studentske sportske sale i studentskog doma u Nikšiću.

Bez novih škola u dogledno vrijeme

Stijepović je najavio gradnju tri vrtića u Podgorici, ali ne i početak gradnje makar jedne osnovne ili srednje škole. “Dobili smo kredit od 10 miliona od Evropske banke za razvoj i u Podgorici će početi radovi na izgradnji tri djećja vrtića, ali u dogledno vrijeme neće se graditi nijedna škola”, pojasnio je Stijepović.

Bonus video: