Podgoričani rijetko poklanjaju, kriza ubila romantiku i maštu

“Hoću da je jeftino, a da skupo izgleda”, jedna je od najčešće upotrebljavanih rečenica mušterija
191 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2012. 09:22h

Mašta, romantika, dobra ideja za izbor pravog poklona, ali i trenutak kada izabranicu svog srca treba iznenaditi nijesu svojstveni Podgoričanima.

"Reci mi što da ti kupim", pitanje je koje kod žena uvijek izaziva veliko razočaranje.

U podgoričkim zlatarama prodavci su jednoglasni – finansijska kriza je glavni krivac što su kreativnost u ljubavi i romantika danas rariteti.

Zaposleni u zlatarama "Opal" i "Leandro" kažu da se svega nekoliko procenata mušterija jačeg pola potrudi da priredi iznenađenje svojoj voljenoj, uključi maštu i kreativnost u odabiru poklona kao i načina na koji će poklon uručiti. Veliki je broj onih koji poklanjaju samo kad moraju, ili u najboljem slučaju prepuste dragoj da odabere što joj se dopada, a oni dođu na svršen čin.

“Hoću da je jeftino, a da skupo izgleda”, jedna je od najčešće upotrebljavanih rečenica mušterija, "Vijestima" su kazali zaposleni u zlatarama iz centra grada.

“Hoću da je jeftino, a da skupo izgleda”, jedna je od najčešće upotrebljavanih rečenica mušterija

Uzrok tome je umnogome kriza, jer za jedan gram zlata prije samo deset godina trebalo je izdvojiti oko pet eura, dok je danas ta cijena skoro osam puta veća.

Svoje mjesto u svemu tome našlo je srebro. Iako zlato nikad ne zastarijeva i uvijek je u modi, velika prednost srebra je pristupačna cijena – jedan gram je šest eura.

Druga velika prednost je što je nalik bijelom zlatu, i činjenica da na prvi pogled laicima ta razlika nije uočljiva. Srebro je zato danas sve više tražena roba, pa čak i vrlo čest izbor kao poklon za svadbe umjesto žutog zlata, koje je uglavnom bilo neizostavan dio svadbenog poklona.

Provjeravaju vrijednost poklona

Od više podgoričkih zlatara iz Ulice Miljana Vukova, “Vijestima” je rečeno da su pripadnice ljepšeg ali zahtjevnijeg pola, sklone provjeri vrijednosti dobijenog poklona.

"Vrlo često se dešava da donose ogrlice, narukvice, minđuše i privjeske na provjeru vrijednosti u karatima i eurima, koje su dobile od svojih 'voljenih' za rođendan, godišnjicu braka, obilježavanje datuma veze... ", kazala je "Vijestima" zaposlena u zlatari "Leandro".

Zlatari iz centra grada ipak savjetuju skromnost i daju preporuke onima koji se odlučuju za nakit, a nemaju "predubok" džep.

U iznosu od 20 do 100 eura, u zlatarama možete kupiti Swarowski nakit, privjeske u obliku srca i s ljubavnim motivima, gravure s posvetama i inicijalima voljenog. Međutim, nama je najveću pažnju privukla narukvica od kaučuka u kombinaciji sa zlatom, za koju morate izdvojiti oko 80 eura.

Galerija

Bonus video: