Podgoričani se uhvatili za glavu, voda drma kao struja!

Cijena nije utvrđena zdravo za gotovo, već je utvrđena po metodologiji Zavoda za statistiku, kaže Filip Makrid iz Vodovoda
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.09.2011. 16:14h

Visoki avgustovski računi za vodu neprijatno su iznenadili Podgoričane. Voda je odlukom rukovodstva “Vodovoda” poskupjela sa 22 centa na 40 centi po kubiku.

Redakciji Vijesti se obratio stanar iz Ulice kralja Nikole kojem je stigao račun za prošli mjesec od 30 eura. Prethodnih mjeseci prosječan račun koji je plaćao bio je od 10 do 12 eura.

Na računu piše da je njegova porodica potrošila 50 kubika vode, što je ravno naučnoj fantastici, s obzirom da polovinu mjeseca niko nije boravio u stanu, tvrdi stanar u Ulici kralja Nikole 7.

Sproveli smo detaljnu analizu i dobili dozvolu od nadležnog sekretarijata da povećamo cijenu, rekao je Makrid

"Povećanje je zaista veliko, svakome su došli veći računi, čini mi se čak da su viši nego što je najavljeno da će biti povećanje", kazao je Bašanović.

"Ovo je postalo neizdrživo"

On je dodao da je prvi put poslije duže vremena došao da plati račun za vodu za stan u kojem su do prošlog mjeseca živjeli podstanari, koji su plaćali dažbine za struju i vodu.

Danilo Radulović istakao je da mu nije jasno kako njegova porodica troši do 15 eura vode u stanu u kojem do pet sati popodne nema nikog.

"Ovo je postalo neizdrživo, ne može se više ovako. Kada se uzme moja plata onda je jasno da mi povećanje nimalo ne odgovara. Mjesečno plaćam obično od 9 do 15 eura u prosjeku oko 12 eura, nisam siguran koliko je račun za avgust uvećan, mada ovaj je do sada sigurno najveći. Porodica je u stanu tek poslije 5 časova. Sa suprugom sam na poslu čitav dan tek popodne dođemo u stan, da imamo baštu koju zalivamo pa hajde", rekao je Radulović.

Cijena vode u Podgorici na nivou cijene u Danilovgradu

Bilo jeftinije nego u Plavu, Rožajama, Gusinju...

On kaže da je poskupljenje vode vezano samo za jednu kategoriju potrošača, odnosno fizička lica.

"Cijena vode nije utvrđena zdravo za gotovo, već je utvrđena po metodologiji Zavoda za statistiku. Kroz tu metodologiju smo željeli da pronađemo realnu cijenu vode. Ova cijena vode je najniža u regionu, dok smo u Crnoj Gori po gradovima bili na 12, 13. mjestu po visini cijene vode", rekao je Makrid.

On tvrdi da je voda u Podgorici bila jeftinija nego u Gusinju, Plavu i Rožajama...

"Za poređenje bili smo jefitiniji od Vodovoda u tim gradovima. Sproveli smo detaljnu analizu u kojoj smo sve troškove prikazali i dobili dozvolu od nadležnog sekretarijata da povećamo cijenu", rekao je Makrid.

On je dodao da je sadašnja cijena vode na nivou cijene u Danilovgradu.

Dug 7,1 milion eura

Makrid je kazao da na nivou glavnog grada ukupan dug za vodu iznosi 7,1 milion eura. "Dug se mijenja iz mjeseca u mjesec u zavisnosti od fakture. Od tih 7,1 milion 3,3 miliona otpadaju na privredu".

Oko 4,7 miliona se odnosi na fizička lica. Od tih 4,7 miliona 2,6 idu na lica koja žive u zgradama, a 2,2 na lica koja žive u individualnim stambenim objektima, odnosno kućama.

"Mnogo je lakše raditi sa privrednim licima koja su mnogo ažurnija i odgovornija u pogledu plaćanja vode", rekao je Makrid.

Galerija

Bonus video: