Podgoričani tražili povišicu, pa dobili otkaz

Kompanija “Klikovac” nakon disciplinskog postupka poslala kući dvojicu dugogodišnjih radnika
656 pregleda 47 komentar(a)
Ilija Kovačević, Bojan Boljević, Foto: Zoran Đurić
Ilija Kovačević, Bojan Boljević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.05.2018. 15:52h

Podgoričani Ilija Kovačević i Bojan Boljević su nakon višegodišnjeg rada u kompaniji “Klikovac” dobili otkaze, jer su tražili da im se poveća plata, isplati prekovremeni rad i da rade u okviru radnog vremena koje je predviđeno ugovorom o radu.

Boljević je deset godina radio kao magacioner u distributivnom centru na Mahali, a Kovačević sedam godina.

Iz kompanije “Klikovac” nijesu željeli da odgovore na tvrdnje Kovačevića i Boljevića.

Kovačević je ispričao da su na sastanku sa nadređenima 3. aprila tražili povećanje plate za 100 eura, da im se plati prekovremeni rad i da rade u okviru radnog vremena predviđenog ugovorom, od tri do 11 i od sedam do tri sata.

“Mi smo radili od tri popodne do četiri ujutru i taj prekovremeni rad se nije plaćao. Izašli smo sa sastanka, na kome su nas vrijeđali, i otišli sa posla...Tad su nas suspendovali i poslije 20 dana nam dali otkaz”, kazao je Kovačević. Kovačević i Boljević su primali po 400 eura i imali su ugovor na neodređeno vrijeme.

“U izjavi su napisali kako su nas zvali, a mi nismo htjeli da se vratimo, da bi se nagodili s nama. To nije tačno... Sljedeći dan kad smo došli regularno na posao, rekli su nam da smo suspendovani i da ćemo poslije toga dobiti otkaze”, kazao je Boljević.

U rješenju o suspenziji se navodi da su Kovačević i Boljević svojim odlaskom sa posla “doveli u pitanje proces rada, jer je u magacinu ostalo samo dvoje ljudi čija je obaveza bila utovar kamiona za distribuciju proizvoda”.

Nakon isteka suspenzije Kovačević i Boljević nijesu željeli da potpišu prestanak ugovora o radu i da preuzmu radne knjižice, te im je iz firme, kako navode, saopšteno da će im dokumenta poslati poštom.

Boljević je kazao da im je prijećeno da će biti kažnjeni 10 odsto od plate ako ne budu radili prekovremeno, kao i da su do prije dvije godine bili primoravani da potpisuju da su koristili odmore, koje za vrijeme rada u toj firmi nikada nijesu koristili.

Dok su bili suspendovani, obraćali su se i Inspekciji rada, gdje im je rečeno “da u firmi imaju uredne papire”.

Bonus video: