Podgoričanin se opet žali na poreznike: Žalba kilometar prelazi za 22 dana

M.O. se žalio na rješenje Poreske uprave da plati 330 eura poreza za automobil, za koji je vještak utvrdio da vrijedi duplo manje
106 pregleda 3 komentar(a)
Automobil
Automobil
Ažurirano: 10.09.2014. 17:44h

Podgoričanin M.O. (25), kojeg je prije skoro mjesec dana Poreska uprava šokirala ekstremno visokom procjenom automobila nakon što ga je kupio, tvrdi da su se nastavili njegovi problemi sa tim državnim organom.

On je rekao "Vijestima" da je juče saznao da je njegova žalba na prvostepeno rješenje Poreske uprave o visokom porezu na promet automobila, od sjedišta tog organa u podgoričkom naselju Drač do centra grada, gdje su prostorije Ministarstva finansija koje odlučuje po žalbi, putovala čak 22 dana. Razdaljina je nepun kilometar.

M.O. je 18. avgusta podnio žalbu na rješenje Poreske uprave od 8. avgusta koja je procijenila da slabo očuvani "reno vel satis", koji nije bio u voznom stanju i koji je kupljen za 480 eura, vrijedi 6.602 eura. Zato je M.O. bilo naloženo da plati 330 eura poreza. Isti automobil je osam mjeseci ranije, 18. decembra prošle godine, osobi koja je M.O. prodala automobil, Poreska uprava procijenila na 2.984 eura i tada je porez iznosio 149,2 eura.

"U zakonskom roku sam podnio žalbu i nadao se da će na nju brzo biti odgovoreno jer je Poreska uprava, nakon što ste pisali o mom slučaju, saopštila da se i prethodni vlasnik automobila žalio na procjenu, da mu je pozitivno odgovoreno i automobil procijenjen na znatno nižu vrijednost devet dana kasnije", rekao je Podgoričanin.

U reagovanju na tekst “Poreska uprava šokirala Podgoričanina”, Poreska uprava je krajem avgusta saopštila da je angažovan vještak, koji je utvrdio da je tržišna vrijednost vozila 2.984 eura.

"Na osnovu nalaza vještaka u Poreskoj upravi donijeto je novo rješenje po kojem poreska osnovica iznosi 2.984,00", pisalo je u reagovanju Poreske uprave.

Ipak, M.O. još nije dobio rješenje po kojem mu se obračunava manji iznos poreza.

"Ne znam šta je razlog odugovlačenja donošenja odluke o žalbi, ali sumnjam da to ima veze sa mojim istupom u javnosti o mom problemu. Kada sam nakon nedjelju dana od predaje žalbe došao na šalter Poreske uprave rečeno mi je da je ista na dan predaje poslata na odlučivanje Ministarstvu finansija i da mogu samo da čekam njihovu odluku. Nekoliko puta morao sam da tražim dozvolu da izađem sa posla da bih došao do istog šaltera i bezuspješno pitao za odluku o žalbi", kazao je M.O. juče za “Vijesti”.Prvo mu u MF rekli da žalbe nema, pa onda da je stigla juče M.O. kaže da je juče razgovarao sa službenicom Ministarstva finansija Gordanom Radinović, koja mu je, nakon provjere arhive, rekla da njegova žalbado njih nije dolazila iz Poreske uprave.

“Nekoliko minuta nakon završetka razgovora Radinović me je ponovo pozvala i kazala da je žalba ipak stigla u utorak 9. septembra u ranim jutarnjim časovima", kazao je M. O. Istakao je da zbog situacije sa Poreskom upravom automobil koji je kupio, više od mjesec dana ne može da koristi i da je parkiran ispred njegove kuće.

Bonus video: