Podgoričaninu sa računa nestalo 900 eura - Vijesti.me
NAPLATA BEZ RJEŠENJA SUDA

Podgoričaninu sa računa nestalo 900 eura

Račun je blokiran zbog duga, a Bulatović tvrdi da je to urađeno nezakonito

Mladen Bulatović
Mladen Bulatović (Foto: Vesko Belojević)

Podgoričanin Mladen Bulatović tvrdi da mu, uprkos rješenju Osnovnog suda, već dva i po mjeseca na žiro-račun nije vraćeno 905,88 eura, koje su, po nalogu tog suda, u maju iz “Atlas banke” prebačene JP “Komunalno” iz Tivta.

Bulatović je “Komunalnom” dugovao 879,58 eura za odvoz smeća. On je ispričao da su mu iz Osnovnog suda, bez pravosnažnog rješenja, 12. februara blokirali račun koji ima kao fizičko lice, a 14. maja, “skinuli 905,88 eura i da je to urađeno “protivzakonito, bez prethodno primljene dostave predloga za izvršenje na koju je imao pravo prigovora”. Iz “Atlas banke” su saopštili da su postupili po rješenju Osnovnog suda.

“Nakon što nadležni sud dostavi novu odluku, u skladu sa istom postupićemo u zakonom predviđenom roku", saopšteno je "Vijestima" iz te banke.

Bulatović je ispričao da je otišao u banku 19. marta, kako bi poslao novac djeci za školovanje, kada je obaviješten da mu je svih 1.000 eura blokirano.

“Dokument, u kome piše da imam pravo prigovora u roku od pet dana, je dostavljen 'Atlas' banci 19. septembra prošle godine, a meni nije”, tvrdi Bulatović. Istog dana je, kako je ispričao, od suda tražio da mu uruče rješenje, što je i odobreno, pa je 28. marta dostavljen predlog za izvršenje. Potom je angažovao advokata, koji je u zakonskom roku dostavio prigovor, ali je, kako tvrdi, sud “ignorisao prigovor i nije donijeto rješenje da mu se odblokira račun".

“Niti se mome advokatu dostavlja izjašnjenje izvršnog povjerioca JP 'Komunalno', već mi 14. maja 2014. godine SMS porukom od 'Atlas' banke skidaju 905,88 eura sa računa. Otišao sam u banku, gdje su mi da li pismeni dokument za skidanje novca sa moga računa, koji je skinut protivzakonito, bez pravosnažnog rješenja”, kazao je Bulatović. Ispričao je da je 19. maja 2014. predao podnesak nadležnom sudiji, tražeći da mu vrate novac i predao predlog za protivizvršenje i podnesak izvršnog dužnika, odnosno, odgovor na izjašnjenje izvršnog povjerioca.

“Konačno, 25. juna 2014. sud donosi rješenje kojim se usvaja naš prigovor i stavlja van snage rješenje o izvršenju..., ali novac do dana današnjeg nije vraćen na moj račun”, kazao je Bulatović.

Postupak u toku, sud odbio predlog da mu se vrati novac

Portparolka Osnovnog suda Ivana Becić saopštila je da je Bulatović, pozivajući se na rješenje suda od 25. juna ove godine, podnio predlog “za protivizvršenje”, odnosno da je tražio da mu se pare vrate, ali da je sud to odbio 10. jula.

“Nalazeći da je zahtjev za protivlzvršenje nedozvoljen, s obzirom da nije podnijet ni iz jednog zakonom propisanog razloga za protlvizvršenje”, odgovorila je Becić. Ona je pojasnila da to nije učinjeno, s obzirom da ranije rješenje “niti je pravosnažno ukinuto niti preinačeno”, već je “pravosnažno stavljeno van snage, a postupak je nastavljen”.