Podgorici fale sale, kuglana, atletska staza...

190 pregleda 12 komentar(a)
Podgorica, panorama, Foto: Shutterstock
Podgorica, panorama, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.10.2014. 19:58h

Učesnici javne rasprave o Programu razvoja sporta Glavnog grada od 2015. do 2019. godine saglasni su da je neophodno više ulagati u sport, sagraditi atletsku stazu, kuglane, sale za boks... Božo Jaredić iz Atletskog saveza ocijenio je da bi bilo veoma značajno da se u Program uvrsti izgradnja atletskih staza, ili stadiona.

“Čini nam se da se u ovom Programu atletika samo uzgred pominje, a o njenom razvoju nema ni riječi. Podgorica već 40 godina nema atletsku staze, što je veliki nedostatak za ozbiljan razvoj atletskog sporta”, kazao je Jaredić na veoma posjećenoj javnoj raspravi.

On je istakao da imaju projekat za izgradnju stadiona, koji je Glavni grad prije desetak godina predvidio DUP-om, naglasivši da su Evropska i Svjetska atletska federacija obećale finansijsku pomoć, ako izgradnja započne. Milan Marić iz Kajakaškog kluba “Morača” predložio je da se Programom predvidi organizovanje sportskih i promotivnih akcija takmičarskog i rekreativnog karaktera u sportovima na vodi. Predstavnik Kuglaškog kluba “Doclea” Zoran Vukčević zatražio je da se izgradi kuglana, kako bi se stvorili uslovi za bavljenje tim sportom.

“U februaru smo proslavili 50 godina kuglanja u Crnoj Gori i mislim da smo jedini sport koji nema svoju infrastrukturu”, istakao je Vukčević. Branko Marković iz Saveza “Sport za sve” je ocijenio da Podgorici treba vratiti Sekretarijat za sport. “Imamo dosta sportskih terena, ali se postavlja pitanje njihovog korišćenja. Ko sa tim terenima upravlja? Zna se da su tereni vlasništvo Glavnog grada, ali njihovo korišćenje nije adekvatno, posebno sa aspekta masovnog sporta i rekreacije”, ocijenio je Marković Organizator Lješanskih sportskih igara Ivan Vukčević smatra da bi više pažnje trebalo posvetiti amaterskom sportu.

Osnivač Bokserskog kluba “Podgorica” Dragan Đuričković smatra da je za razvoj boksa i povratak na nekadašnji nivo potrebna finansijska pomoć Glavnog grada, koja je do sada ili bila minimalna ili je izostajala. “Nedostaje sala za boks... Možda bi mogao da se dodijeli, recimo, neki sportski poligon u MZ Tološi, gdje je naša baza, i da se sredstvima sponzora napravi sala”, predložio je Đuričković. Budo Vukićević je ocijenio da je Zakon o sportu dobar, ali da se, s obzirom da nema podzakonskih akata, ne mogu formirati sportska društva po školama. “Određeni direktori ne dozvoljavaju da se koriste školske sale i imamo velikih problema po tom pitanju”, kazao je Vukićević.Mugoši loše kada vidi ko sve dobija pare na ime sporta Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Miomir M. Mugoša nezadovoljan je raspodjelom novca. “Kad pogledam ko sve dobije sredstva od igara na sreću, kao čovjek koji je 300 odsto informisan o sportu u ovom gradu, osjećam se loše... Po 15.000 eura dobiju oni koji se nikad u životu nijesu bavili sportom. Zašto Glavni grad ne bi podržao neke aktivnosti i djecu koja zaista treniraju”, kazao je Mugoša.Vušurović: Za sport treba više ozbiljnosti Direktor Uprave za mlade i sport Igor Vušurović kazao je da sport, kao “najbolji brend” koji imamo, “nema dozu ozbiljnosti koju bi trebalo”.

“Ako imamo 527 sportskih klubova znači li da su svi zadovoljni? Treba i pojačana kontrola, jer je jedan inspektor za sport za cijelu državu malo. Moja sugestija je da se osnaži ovaj Sekretarijat, koji bi imao mogućnost kontrole svih tih sportskih subjekata...”, kazao je Vušurović.

Bonus video: