Podgorička URA predlaže: Parking u Podgorici da bude besplatan za vrijeme trajanja vanrednih mjera

Iz ove partije kažu da je ovih dana primjetan povećan režim saobraćaja oko zdravstvenih ustanova, apoteka, fonda PIO i domova zdravlja
1839 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: URA
Ilustracija, Foto: URA

Odbornica Građanskog pokreta URA u Skupštini Glavnog grada Marija Radulović predložila je preduzeću “Parking servis Podgorica” da ukine naplatu parkinga u Glavnom gradu u narednih 30 dana uz mogućnost produženja ovog perioda sve dok traju mjere borbe protiv širenja koronavirusa.

Kako piše u saopštenju URA, to znači da bi građani u Glavnom gradu u narednih 30 dana mogli besplatno da parkiraju na svim javnim parkiralištima i u garažama.

Iz ove partije kažu da je ovih dana primjetan povećan režim saobraćaja oko zdravstvenih ustanova, apoteka, fonda PIO i domova zdravlja. Kažu da se u blizini svih ovih objekata naplaćuje parking što predstavlja dodatan trošak za građane, ali i rizik za širenje zaraze koronavirusa.

„Pandemija korona virusa je vrijeme kada svi moramo pokazati odgovornost, solidarnost i razumijevanje za naše građane, a sve razlike ostaviti po strani. Važno je građanima omogućiti normalno i što efikasnije funkcionisanje, kako bi se što manje zadržavali van svojih domova. Na ovaj način bi se i ispoštovale mjere nadležnih institucija protiv širenja korona virusa posebno ako imamo u vidu da radnici na ograđenim javnim parkiralištima rade u objektima bez mokrog čvora odnosno toaleta i sa nedovoljnom zaštitom. Zdravlje naših sugrađana i zaposlenih u Parking servisu moraju biti prioritet u odnosu na novac", navodi Radulović.

Ona kaže da preduzeće Parking servis Podgorica ima obavezu više prema građanima jer je Ustavni sud u svega nekoliko godina tri puta obarao Odluke o javnim parkiralištima na teritoriji Glavnog grada što znači da je naplata parkinga vršena mimo zakona.

„Na ovaj način ovo preduzeće bi makar djelimično nadoknadilo građanima Glavnog grada višegodišnju nezakonitu naplatu parkinga. Solidarnosti svih društvenih činioca u ovim specifičnim momentima od velikog je značaja za prevazilaženje svih poteškoća sa kojima se možemo suočiti", zaključuje Radulović.

Bonus video: