Podgorički biciklisti "uhvatili krug" do Trgaje na Cijevni

Učesnici ture boravili su u Trgaji do 13:30 sati a vrijeme su prekratili uz pjesmu, gitaru i francuske kroasane
95 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2013. 19:38h

U okviru Dana frankofonije, podgorički biciklisti organizovali su vožnju od Trga republike do Trgaje na Cijevni.

Ataše za kulturu Francuskog instituta u Podgorici Nataša Bećirović izjavila je da su organizovali biciklističku turu do Trgaje u cilju promocije životne sredine.

Dani frankofonije počeli su 20. marta a trajaće do 30. marta.

Ljubitelji dvotočkaša okupili su se na Trgu republike u 10 časova, odakle su krenuli Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, Ulicom Pete proleterske brigade, Bulevarom Pera Ćetkovića, Ulicom Maša Mašanovića, Braće Ribar, Španskih boraca, preko Vrela ribničkih do Dinoše i Trgaje.

TV Vijesti, Ana Popivoda

Bećirović je kazala da su u okviru Dana frankfonije u saradnji sa učenicima osnovnih i srednjih škola organizovali čišćenje Tološke šume i dva koncerta Bojana Martinovića.

"Dani frankfonije počeli su 20. marta koncertom francuske muzičke grupe "Meliko" u Crnogorskom narodnom pozorištu. Članovi grupe "Meliko" su i članovi poznate muzičke grupe "Negrisvert". Koncert Bojana Martinovića organizovali smo u četvrtak na Cetinju a u petak u KIC-u u Podgorici. Za 29. mart planiramo tročasovnu šetnju od Kotora do Žanjevog dola", rekla je Bećirović.

Francuski institut u Podgorici organizuje kulturne manifestacije, koncerte a u okviru svojih aktivnosti i promociju francuske kulture i jezika. Bećirović je kazala da su sugrađani veoma zainteresovani za francusku kulturu baštinu.

"Kurs francuskog jezika pohađa oko 150 polaznika a imamo još 1.500 email adresa na koje šaljemo obavještenja o našim aktivnostima", rekla je Bećirović.

Predstavnik grupe biciklista entuzijsta Damir Krpuljević rekao je da u okviru svojih aktivnosti promovišu dobro utrošeno vrijeme i provod.

Krpuljević je kazao da je u manifestaciji učestvovalo oko 60 biciklista koji su se odazvali na poziv preko društvenih mreža Facebook, Twitter i sajta biciklo.me.

"Mi nijesmo nevladino udruženje već samo grupa entuzijasta koji ponekad priskoče u pomoć kada treba promovisati zdrav način života, boravak i kretanje biciklom u prirodi. Biciklističke ture stalno organizujemo vodeći računa da nijesmo svi u istoj fizičkoj kondiciji. Tura do Trgaje je pristupačna svima, ravničarska i relativno bezbjedna i zato smo je predložili. U saradnji sa opštinom Podgorica planiramo napraviti nekoliko lokacija parkirališta za bicikle. Očekujemo odobrenje iz Opštine a parkirališta za bicikla biće postavljena u centru, kod fakulteta i tržnih centara. Cilj projekta je promocija biciklizma i bicikla kao prevoznog sredstva, ali i edukacija vozača da nije put samo za motorna vozila", rekao je Krpuljević.

Učesnici biciklističke ture boravili su u Trgaji do 13:30 sati a vrijeme su prekratili uz pjesmu, gitaru i francuske kroasane.

Galerija

Bonus video: