Podgorički vatrogasci cijelo ljeto bez dana osiguranja!

Kako njihov problem poslodavac nije uspio da riješi, postao je javan, te je redakcija „Vijesti” uputila brojna pitanja komandiru Službe zaštite i spasavanja Radomiru Pješčiću
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2011. 11:01h

Podgorički vatrogaci, tokom čitave ljetnje sezone, gasili su požare bez dana ličnog osiguranja. Da su za samo protekla četiri i po mjeseca, neobezbijeđeni intervenisali na čak 2.100 požara, više od stotinu zaposlenih u Službi zaštite i spašavanja Glavnog grada ne bi ni znali da se dvojica kolega u tom periodu za nesreću nijesu povrijedila. Kako njihov problem poslodavac nije uspio da riješi, postao je javan, te je redakcija „Vijesti" uputila brojna pitanja komandiru Službe zaštite i spašavanja Radomiru Pješčiću, u čijim se nepotpunim odgovorima samo priznaje propust. Nakon što su ga „Vijesti" uputile u problematiku, Pješčić je kazao da se mora informisati sa za taj problem nadležnom službom, a nakon dva dana poslao i odgovor.

Ponude dostavilo pet crnogorskih osiguravajućih društava

U prvom dijelu dopisa navodi se da je „u cilju poštovanja Zakona o javnim nabavkama. Glavni grad 19.02.2011. godine objavio poziv za javno nadmetanje za izbor najpovoljnijeg ponuđača za osiguranje zaposlenih i vozila", te da je „javno otvaranje ponuda održano 16. marta, kada je konstatovano da je ponude dostavilo pet crnogorskih osiguravajućih društava".

"Kako je u proceduri ispitivanja i vrednovanja prispjelih ponuda Komisija za vrednovanje imala zadatak da zatraži objašnjenja za slučaj neuobičajeno niske cijene, a zatim da prikupi podatke i objašnjenja od Nacionalnog biroa osiguravača Crne Gore odluka o dodjeli ugovora nije donijeta u predviđenom roku.

"Procedura je još u toku, pa će odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača biti donijeta za nekoliko dana"

Koliko je zaposlenih radnika trenutno neosigurano, odnosno da li bi svakom zapo slenom u slučaju neke povrede na radu bila isplaćena materijalna nadoknada, i da li je to slučaj bio u proteklih par mjeseci" i "čiji je to propust", takođe su pitanja na kojima "Vijestima" nije odgovoreno. Tajna je ostala i naziv osiguravajuće kuće kod koje su do sada zaposleni u Službi zaštite bili osigurani, kao i odgovor " da li sa istom planiraju da nas tave saradnju". T.ĐDžip podigao prašinu

„Vijesti" su još u aprilu pisale o nebičnoj odluci rukovodstva gradske Službe zaštite da svoj vozni park obogati ni manje ni više nego "rendž rover" džipom, vrijednim preko 72 hiljade eura. Pješčić je branio taj potez time što su na tenderu samo izabrali najpovoljnijeg ponuđača po specifikaciji kakvo je vozilo Službi bilo potrebno za, kako tvrdi, "sve terenske akcije". Iako je Vatrogasnoj službi u tom trenutku, kako je objašnjavao, bilo neophodno još mnogo štošta, poručio je da su od nečega morali da počnu, te su se ovogodišnjim planom i budžetom ograničili na nabavku specijalnog džipa i još dva specijalna vozila za gašenje požara manjih gabarita.

"To vozilo je samo za dobro grada i građana, te da se njegova vrijednost nikako ne može dovoditi u vezu sa platama zaposlenih"

Galerija

Bonus video: