Podgorički Vodovod u 2015. planira investicije od 16,8 miliona

63 pregleda 0 komentar(a)
Vodovod Podgorica, Foto: Zoran Đurić
Vodovod Podgorica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 03.01.2015. 19:59h

Izgradnja sekundarne vodovodne mreže u gradskoj opštini Golubovci, nastavak radova na izgradnji hidrotehničke infrastrukture u GO Tuzi, izgradnja fekalne kanalizacije na području Podgorice, samo su dio projekata u koje “Vodovod i kanalizacija” ove godine planira ulaganje od 16,8 miliona eura.

Ambicioznim Planom i programom “Vodovoda” za 2015. godinu, planirali su da se iz budžeta Glavnog grada za ovu godinu za izgradnju sekundarne vodovodne mreže u gradsku GO Golubovci uloži 300.000 eura, nastavak radova na izgradnji hidrotehničke infrastrukture u GO Tuzi 450.000, izgradnju fekalne kanalizacije na području glavnog grada 150.000.

Za izgradnju fekalne kanalizacije u Ulici Vladimira i Kosare i Balkanskoj ulici je predviđeno 64.000 eura, a za regulaciju bujičnih vodotoka, Savin potok i Rujela 100.000 eura.

Kroz aplikacije za pretpristupne fondove u „Vodovodu“ za projekat crpne stanice Mareza 1 planirali su milion eura. Projekat obuhvata kompletnu rekonstrukciju CS „Mareza 1” u vidu izgradnje novog objekta, kao i zamjenu elektromašinske opreme, radi racionalnije potrošnje električne energije i što boljeg i kvalitetnijeg snabdijevanja vodom stanovništva Podgorice i Danilovgrada.

Za izgradnju fabrike za flaširanje vode na izvorištu Ljeskovac, kroz privatno - javno partnerstvo, planirano je tri miliona eura.

"U najvećem dijelu ovo društvo svoje poslovanje finansira iz sopstvenih sredstava, ostvarenih prodajom usluga iz domena svoje djelatnosti. Ukupno planirani sopstveni prihodi za 2015. godinu iznose 11.794.984 eura i čine ih prihod od prodaje vode i usluga na odvođenju otpadnih voda u iznosu od 10.994.984 i prihod od dopunske djelatnosti u iznosu od 800.000 eura”, navodi se u Programu rada.

U prvoj polovini ove godine se, kako se navodi, planiraju raspisivanje novog tendera za projektovanje, izgradnju i finansiranje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, postrojenja za preradu mulja, spaljivanje mulja i kanalizacione mreže za Podgoricu.

Procijenjena vrijednost za izgradnju postrojenja je oko 35 miliona eura, a za primarnu kolektorsku mrežu 17 do 18 miliona eura.

"Svi preduslovi za ovaj projekat su ispunjeni. Potrebno je definisati način finansiranja ovog značajnog projekta u saradnji sa Vladom”, navodi se u Programu.

Za ovu godinu je, između ostalog, planirana i nabavka po tri pikapa i putnička vozila, za šta je predviđeno 69.000 eura, kao i jednog polovnog putničkog vozila za 25.000 eura.

U Vodovodu ima 420 zaposlenih

U “Vodovodu” je, zaključno sa posljednjim danom oktobra, bilo 420 zaposlenih.

Od toga je 398 zaposleno na neodređeno, 21 na određeno vrijeme, a jedan je pripravnik.

"U 2015. godini planirano je donošenje akta o procjeni rizika za sva radna mjesta shodno obavezi koja je utvrđena Zakonom o zaštiti i zdravlju na radu. Za izradu akta... se mora angažovati ovlašćena organizacija”, navodi se u Programu. Procijenjena vrijednost donošenja akta je 50.000 eura.

Bonus video: