Podignuta optužnica protiv Ljumović i Tatar, advokati tvrde da je odluka politička

U saopštenju se navodi da je optužnica podignuta "nakon sprovedene tužilačke istrage"
28 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2014. 20:29h

Protiv bivših odgovornih lica u Crnogorskoj komercijalnoj banci CKB AD Podgorica Milke Ljumović, Bose Tatar, Jelice Petričević, Dubravke Pavićević, Veliše Radunovića i Gorice Vujisić podignuta je optužnica zbog korupcije, saopštila je specijalni tužilac za organizovani kriminal Đurđina Nina Ivanović.

Tužilaštvo je predložilo da se Ljumović i Tatar odredi pritvor.

U saopštenju se navodi da je optužnica podignuta "nakon sprovedene tužilačke istrage u kojoj je prikupljena dokumentacija od CKB-a, Centralne banke Crne Gore Centralne depozitarne agencije , Privrednog suda Podgorica, Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma".

"Tokom istrage saslušan je veći broj svjedoka, te pribavljen nalaz i mišljenje sudskih vještaka za finansije, bankarstvo i investicione fondove iz Zagreba Zrinka Ručevića i Snežane Erceg", saopšteno je iz Odjeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina.

Optuženima se na teret da su od 2005. do kraja 2007. zloupotrebom službenog položaja u CKB odobravali kredite i davali garancije i to firmama: "Dafin" iz Luksemburga, "Cattaro Investments", "Acapulco" iz Podgorice, Trade Čavor" iz Kotora, podgoričkim komapnijama "Holder Bropker diler", "Ocean Gold" i to "bez bilo kakvih sredstava obezbjeđenja i bez garancija"

"Ovi nezakonitim radnjama okrivljeni su navedenim pravim licima pribavili protivpravnu korist, a CKB oštetili za oko 6.922.000 eura, jer dato krediti i garancije nijesu vraćeni, pa se banka nije mogla ni prinudno naplatiti ", saopšteno je iz VDT-a.

Rodić i Lutovac: Odluka ishitrena, zakon prekršen

Ishitreno podizanje optužnice protiv bivših odgovornih osoba u Crnogorskoj komercijalnoj banci (CKB) predstavlja pravno nasilje i klasično kršenje odredbi Zakonika o krivičnom postupku (ZKP), ocijenili su advokati Goran Rodić i Branislav Lutovac.

Rodić i Lutovac, branioci okrivljenih Tatar i Ljumović, smatraju da je ishitrenim podizanjem optužnice Specijalno tužilaštvo prekršilo ZKP.

"Sve ukazuje da se radi o političkoj naredbi po kojoj tužilac postupa jer je nezakonito suspendovao sva prava okrivljenih i njihovih branilaca na odbranu. Vjerovatno mu politika garantuje da za ovakvo ponašanje neće snositi odgovornost“, navodi se u saopštenju branilaca.

Prema njihovim riječima, Tužilaštvo već 15 mjeseci od odbrane krije dokumentaciju i sve dokaze iz spisa predmeta istrage, čime drastično krši imperativne odredbe ZKP i onemogućava okrivljene da ostvaruju prava na odbranu.

Branioci smatraju da je razlog za takvo ponašanje „da se učešćem okrivljenih i branilaca u istrazi ne bi dovela u pitanje i sama činjenica o osnovanosti pokrenutog postupka“.

"Kada i pored više pisanih i usmenih zahtjeva, tužilac nije omogućio odbrani da se upozna sa spisima predmeta, onda je sudija za istragu na zahtjev branilaca, 7. marta, donio rješenje kojim se naređuje tužiocu da nam omogući uvid i kopiranje spisa“, kaže se se u saopštenju.

Navodi se da je to bilo uzalud, jer je tužilac istog dana podigao optužnicu, iako je zakonom obavezan da sa jednakom pažnjom utvrđuje činjenice, i to kako one koje terete okrivljenog, tako i one koje mu idu u korist.

"Da optužnica predstavlja nastavak medijske hajke protiv ’Žute’ i ’Crne’, oličene u vijestima Minut - dva i ’istraživačkom novinarstvu’ državnog dnevnog lista, potvrđuje i činjenica da je od šest optuženih lica predloženo određivanje pritvora samo protiv Milke Ljumović i Bose Tatar“, ocijenili su Rodić i Lutovac.

Sve to, kako su naveli, uprkos činjenici da je isti takav predlog pravosnažno odbijen još u decembru 2012. godine, a i dan-danas su na snazi mjere nadzora koje je sudija za istraguu odredio protiv Ljumović.

"Nadamo se da Viši sud u Podgorici neće postupati na isti način kao Specijalni tužilac i aminovati drastično kršenje prava na odbranu tokom istrage i onemogućavanje da se istraga provede na zakonit način“, kaže se u saoppštenju branilaca.

Oni su naglasili da se njihovi branjenici terete za izvršenje krivičnog djela sa blanketnom normom, koja upućuje da su navodno prekršili odredbe Procedure rada odjeljenja za kreditiranje pravnih lica CKB AD Podgorica.

Te Procedure, kako su naveli, nijesu javno dostupne, niti se objavljuju u Službenim listovima, već se radi o opštim aktima CKB, koji nijesu dostupni odbrani.

"Odbrana do danas nije dobila navedene Procedure, niti znamo šta sadrže odredbe tih Procedura za koje tužilac tvrdi da su navodno prekršene od strane okrivljenih. Sakrivanje blanketnih normi je nezabilježeno u dosadašnjoj sudskoj praksi“, tvrde branioci.

Prema njihovim riječima, spisi istrage sadrže sigurno više od hiljadu stranica materijala, a od toga su njima kao braniocima dostavljene svega 53 stranice.

"Zbog navedenih nezakonitosti, ne želeći da budemo ’procesni dekor’ Tužilaštvu u postupku istrage, u znak protesta smo prošle nedjelje odbili prisustvovati istražnoj radnji saslušanja svjedoka i zatražili od sudije za istragu da naredi Specijalnom tužiocu da nam dostavi cjelokupne spise predmeta“, kaže se u saopštenju.

Ljumović i Tatar su više puta demantovale umiješanost u nezakonite radnje.

"Hajka kojom se već tri mjeseca vrši pritisak na tužioca i javnost ide logikom da sto puta izgovorena laž postaje istina. Ali, iako tužilac, eventualno, podlegne pritisku, finale će se odvijati na sudu gdje će se sučeljavati činjenice i dokumenta.

Na sudu će brzo postati jasno da u ovim predmetima nema nikakve krivične radnje, pa će tužba propasti. Osim ako se do tada zaokruži diktatura ružičaste televizije i “Pobjede” u kojoj će se i tužiti i suditi u kancelarijama njihovih vlasnika", navele su između ostalog u autorskom tekstu krajem januara Ljumović i Tatar.

Galerija

Bonus video: