Podrška Njemačke nauci i istraživanju u Crnoj Gori

Program je, kako je saopšteno iz Ministarstva, namijenjen članicama Evropske unije (EU), ali i državama koje se nalaze u procesu pristupanja, među kojima je Crna Gora
3 komentar(a)
Eliizabet Štajnaker, Foto: Alfa centar
Eliizabet Štajnaker, Foto: Alfa centar
Ažurirano: 14.01.2015. 19:47h

Njemačka će podržati nauku i istraživanje u Crnoj Gori, poručila je ambasadorka te države u Podgorici, Elizabet Štajnaker.

Ona je, na današnjem sastanku sa ministarkom nauke Sanjom Vlahović, predstavila novi program Ministarstva za obrazovanje i istraživanje Njemačke, kojim se nudi bespovratna pomoć Crnoj Gori u finansiranju programa iz oblasti nauke i istraživanja.

Program je, kako je saopšteno iz Ministarstva, namijenjen članicama Evropske unije (EU), ali i državama koje se nalaze u procesu pristupanja, među kojima je Crna Gora.

„Cilj Programa je intenziviranje saradnje u oblasti nauke i istraživanja između Crne Gore, i ostalih država regiona, sa Njemačkom kako bi se objedinio naučni i inovativni potencijal, smanjile razlike u stepenu inovacija između pojedinih regiona Evrope, odnosno obezbijedio intenzivniji pristup i ucešće naučno-istraživačkih institucija u zajedničkom Evropskom istraživačkom prostoru”, objasnila je Štajneker.

Programom je, kako je kazala, predviđeno da njemačke naučno-istraživačke institucije budu strateški partneri institucijama iz Crne Gore i regiona i u dijelu centara izvrsnosti.

„Transfer znanja i tehnologija između naučnih institucija/kompanija u Njemačkoj i državama obuhvaćenim Programom treba da doprinese i jačanju akademske zajednice i privrede, većem stepenu ekonomske saradnje, ali i novim tržisnim vrijednostima”, navodi se u saopštenju Ministarstva nauke.

Program će, kako se navodu, podržati i mobilnost istraživača, a biće realizovan putem dodjele bespovratnih grantova institucijama čiji zajednički projektni prijedlozi budu ocijenjeni pozitivno.

Vlahović je na sastanku zahvalila Štajneker zbog realizacije takvog programa, ocjenjujući ga kao višestruko dragocjen za Crnu Goru, ne samo u domenu nauke, već i ekonomije i cjelokupnog napretka.

Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva, istakla da je uvjerena da će program obradovati naučnoistraživačku, ali i privrednu zajednicu Crne Gore i otvoriti ogromne mogućnosti za saradnju u nauci i privredi dvije države.

Bonus video: