Podrška razumijevanju slobode izražavanja novinarske etike

0 komentar(a)
sloboda govora, Foto: Shutterstock.com
sloboda govora, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 01.11.2014. 12:32h

Akcija za ljudska prava danas počinje sa sprovođenjem projekta Podrška razumijevanju slobode izražavanja i novinarske etike, koji će trajati do kraja avgusta 2015, saopšteno je iz te organizacije.

Projekat će, kako navode, omogućiti izradu on-line platforme putem koje će novinari i drugi zainteresovani građani moći da postavljaju pitanja iz oblasti novinarske etike i slobode izražavanja i da na njih dobiju odgovor stručnjaka. Pitanja se, objašnjavaju iz HRA, mogu postaviti i anonimno.

Stranica će omogućiti i nedjeljnu dostavu sažetog pregleda postavljenih pitanja i odgovora stručnjaka elektronskom poštom (preko e-mail liste), nastavak objavljivanja mjesečnih biltena o razvoju sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava, sa sažetim prikazom presuda donijetih u odnosu na slobodu izražavanja i konkretne teme u vezi pristupa informacijama, objavljivanja poverljivog sadržaja, korišćenje snimaka video nadzora, govora mržnje, uvrede...

AKcija za ljudska prava poziva zainteresovane da, ako neku temu smatraju posebno važnom za slobodu izražavanja i Crnu Goru, da temu i predlože.

Projekat se realizuje uz podršku ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Bonus video: