Podrška upućivanju pripadnika Vojske u NATO misiju u Iraku

Ocjenjuje se da za Crnu Goru učešće u misijama znači kredibiiitet u međunarodnoj zajednici, jer kroz aktivno učešće i doprinos pokazuje odgovornost i svijest o potrebi očuvanja bezbjednosti u svijetu
576 pregleda 1 komentar(a)
Zakonodavni odbor, Foto: Savo Prelević
Zakonodavni odbor, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.11.2019. 13:55h

Zakonodavni odbor pozitivno se danas izjasnio o Predlogu odluke o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) u NATO misiju u Iraku (NMI).

Prema predlogu Savjeta za bezbjednost i odbranu, u tu misiju će ići dva štabna podoficira.

Ministarstvo odbrane, kako je obrazloženo, odrediće pripadnike VCG, trajanje rotacije - smjene, izvrsiti pripremu, obuku i opremanje, pratiti i koordinisati angažovanje u misijl NMl.

Kako se navodi, nakon priključenja Crne Gore Sjevernoatlantskoj alijansi stekli su se uslovi da se pojača vojno pnsustvo Crne Gore u okviru NATO vođenih međunarodnih misija i operacija“, kaže se u obrazloženju.

„Ministarstvo odbrane i Generalštab su izvrsili analizu i procjenu mogudnosb angazovanja pripadnika VCG u misiji NMI i zakljueili da, u skiadu sa trenutnim kapacitetima i obimom preuzetih međunarodnih cbaveza, možemo uzeti učešće u misiji NMI angazovanjem do dva štabna podoficira“, kaže se u obrazloženju.

Ocjenjuje se da za Crnu Goru učešće u misijama znači kredibiiitet u međunarodnoj zajednici jer kroz aktivno učešće i doprinos, pokazuje odgovornost i svijest o potrebi očuvanja bezbjednosti u svijetu.

„Za VCG učešće u misijama znači razvoj interoperabilnosti i sposobnosti sticanje novih znanja i naučenih lekcija, koje se kasnije primjenjuiu u obuci jedinica. U VCG već imamo oko 24 odsto pripadnika koji su bill angažovani u nekoj od misija, što je doprinijeio da proces dostlzanja interoperabilnosti i razvoja sposobnosti bude brži i efikasnijl“, navodi se u obrazloženju.

Ističe se da za pripadnike VCG učešće u međunarodnim misijama predstavija profesionalni izazov, priliku da se pripremaju za red u multinacionalnom okruženju i u realnim usiovima i da razmjenjuju iskustva sa kolegama Iz oružanih snaga drugih država.

Bonus video: