Podsjećamo: Zimska oprema za vozila obavezna od 15. novembra

Od 6. januara 2013. visina propisanih kazni je za neposjedovanje zimske opreme od 60 do 150 eura, dok je za nekorišćenje opreme predviđena kazna od 80 do 300 eura
219 pregleda 52 komentar(a)
zimske gume, lanci, Foto: Shutterstock.com
zimske gume, lanci, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 15.11.2012. 10:37h

Posjedovanje i korišćenje zimske opreme za motorna vozila shodno pozitvnim zakonskim propisima obavezno je u periodu od 15. novembra do 30. marta.

Kako je ranije saopšteno iz Uprave policije, shodno Pravilniku o uslovima koje moraju da ispunjavaju vozila u saobraćaju na putevima u pogledu dimenzija, ukupne mase, osovinskog opterećenja, zaštite okoline, uređaja i opreme pod obaveznom zimskom opremom motornih i priključnih podrazumijevaju se lanci za snijeg pripravni za postavljanje na pogonske točkove, pneunatici minimalne dubine šare na gaznoj površini 4 mm, s tim da pneumatici na pogonskim točkovima moraju biti zimski ili pneumatici sa oznakama MS,M+S ili M&S.

"Dodatno za teretna vozila i autobuse u zimsku opremu ubraja se i lopata i vreća pijeska. Pravilnikom je propisano i da se na vozilima ne smiju postavljati pneumatici sa ekserima. Novčana kazna propisane važećim zakonom za neposjedovanje zimske opreme je 20 eura, novčana kazna za nekorišćenje zimske opreme je 20 eura (kada se na kolovozu nalazi snijeg i led a postoji saobraćajni znak- lanci za snijeg, a vozač nestavi lance na točkove)", saopšteno je iz Uprave policije.

Od 6. januara 2013. kada će se primjenjivati novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima, visina propisanih novčanih kazni je za neposjedovanje zimske opreme od 60 do 150 eura, dok je za nekorišćenje opreme predviđena novčana kazna od 80 do 300 eura (kada se na kolovozu nalazi snijeg i led a vozač ne stavi lance na točkove).

Vozači koji ne posjeduju zimsku opremu isključuju se iz saobraćaja.

Bonus video: