Podzemna jezera mute Marezu?

rema Burićevom mišljanju, postoji mogućnost, da se tokom intenzivnih padavina, vode iz ovih podzemnih jezera prelivaju u Marezu
197 pregleda 14 komentar(a)
vodoizvorište Mareza, Foto: Arhiva "Vijesti"
vodoizvorište Mareza, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.11.2016. 18:04h

Razlog za zamućenje vode na vodoizvorištu Mareza može nastati i prelivanjem zamućenih voda iz podzemnih jezera koja se formiraju u ponorima u blizini Spuža.

Inženjer geologije Mihailo Burić kazao je da se sa druge strane brda, u podnožju kojeg se nalazi vodoizvorište Mareza, nalaze ponori u kojima se nakon obilnih padavina formiraju podzemna jezera mutne vode.

Prema Burićevom mišljanju, postoji mogućnost, da se tokom intenzivnih padavina, vode iz ovih podzemnih jezera prelivaju u Marezu .

„Radio sam na analizi kretanja voda iz ovih ponora. Međutim, ta voda, prema urađenim analizama, nikad nije dospjela u vode Mareze, ali ta mogućnost nije isključena u periodu obilnih padavina“, naveo je Burić.

Pojava zamućivanja vode karakteristična je za slivove kraškog terena kojem pripada i sliv Mareze. Prema riječima Burića, tokom intenzivnih padavina, formiraju se velike količine vode, koje se kreću velikom brzinom te dolazi do ispiranja terena.

„To nisu česte pojave, a kada se dese one obično traju po par dana“, naglašava Burić, a dodaje da na kvalitet voda Mareze ne mogu uticati površinske vode, s obzirom na to da njene vode dolaze sa velikih dubina.

Iz Vodovoda i kanalizacije su istakli da Podgoričani piju jednu od najkvalitetnijih voda u Evropi, a da su se zamućenja vode dešavala uvijek, jednom ili dva puta godišnje. Postrojenje za filtraciju vode bi moglo riješiti ovaj problem, ali bi prema ocjenama iz Vodovoda, njegova izgradnja direktno uticala na povećanje cijene vode.

„S obzirom da je ovakva situacija prisutna jednom do dva puta godišnje, kada su obilne padavine u intervalu od 5 do 7 dana, smatramo da postavljanje klasičnog postrojenja za filtraciju vode koje bi se rijetko koristilo, nije racionalno“, ocjenjuju iz ovog preduzeća.

Ispravnost sirove i hlorisane vode svakodnevno kontroliše laboratorija Vodovoda, što omogućava nadležnima da pravovremeno primijete eventualne nepravilnosti.

„Mjesečno se uzima oko 250 uzoraka duž cijele distributivne mreže obuhvatajući i krajnje distributivne tačke i sva vodoizvorišta.... ovaj broj uzoraka nekoliko puta je veći od minimuma propisanog direktivom EU“, a dodaju da nadzor i kontrolu vode vrši i Institut za javno zdravlje.

Na kvalitet vode ne mogu uticati ni radovi u blizini Mareze. Iz Vodovoda su naglasili da u pojasu zaštite nije dozvoljeno vršenje radnji koje mogu zagaditi vode izvorišta, ili ugroziti stabilnost cjevovoda.

„Vodovod i kanalizacija, u saradnji sa nadležnim službama glavnog grada, strogo vodi računa i vrši kontrolu zona svih vodoizvorišta, te će sve eventualne nedozvoljene radnje koje mogu dovesti do zagađenja voda, a samim tim i ugrožavanja zdravlja građana, spriječiti i najstrože sankcionisati“, ističu iz Vodovoda.

Bonus video: