Pogledajte gdje je Crna Gora na listi najmoćnijih pasoša

Singapur je, prema "Pasport indeksu", zemlja sa najmoćnijim pasošem na svijetu, a Singapurci slobodno mogu putovati u 127 zemalja svijeta
217 pregleda 11 komentar(a)
pasoš, crnogorski pasoš, Foto: Shutterstock
pasoš, crnogorski pasoš, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.09.2018. 18:47h

Crnogorski pasoš 85. je na listi najmoćnijih pasoša na svijetu prema rangiranju "Pasport indeksa", a njime se može putovati u 76 zemalja svijeta.

"Pasport indeks" je onlajn alat koji prikuplja podatke iz 193 zemlje članice Ujedinjenih nacija kako bi sastavio promjenljivu listu najmoćnijih pasoša na svijetu. Najmoćniji pasoš određen je prema broju zemalja u koje je moguće otputovati bez vize.

Singapur je, prema "Pasport indeksu", zemlja sa najmoćnijim pasošem na svijetu, a Singapurci slobodno mogu putovati u 127 zemalja svijeta.

Njemački pasoši, koji su do sada imali titulu najmoćnijih na svijetu, su sada na drugom mjestu. Sa njihovim pasošem moguće je otputovati u 126 zemalja svijeta.

Rast Singapura na globalnom rangiranju pasoša poklapa se sa rastućim bogatstvom. "Veltinsajt" (WealthInsight), firma za podatke koja se bavi bogatstvom širom svijeta, saopštila je u maju da je Singapur šesti najbolji grad na svijetu. Svaki 34. stanovnik u Singapuru je milioner.

Međutim, bogatstvo zemlje nije nužno srazmjerno rangiranju snage pasoša.

Kada su u pitanju zemlje regiona, po broju zemalja u koje se može putovati bez vize, od Crne Gore su bolje rangirane Slovenija (120), Hrvatska (115) i Srbija (82), dok se sa makedonskim pasošem može ići u 76 zemalja, kao i sa crnogorskim.

Slabije rangirane od Crne Gore, kada je u pitanju broj zemalja u koje se može putovati bez vize, su Bosna i Hercegovina (73), Albanija (68) i Kosovo (15).

Bonus video: