Pogledajte kako je bilo na "Pjatu od žućenice": Za manje od pola sata "nestala" ukusna jela

"Kraljica svih trava" još se jednom pokazala u svoj svojoj raskoši pripremljena i uljepšana vrijednim rukama bokeških domaćica i ovdašnjih ugostitelja, ali u učenika Srednje stručne škole "Segije Stanić" iz Podgorice koji ni ove godine nisu izostali sa najposjećenije tivatske gastro fešte.
436 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2018. 19:37h

Ni uporna ljetnja kiša nije spriječila stotine posjetilaca da se okupe na najukusnijoj ali i najkraćoj tradicionalnoj fešti u Tivtu – gastronomskom šouu "Pjat od žućenice" koji je večeras priređen na gradskoj rivi Pine u Tivtu.

Fešta od gušta za sva čula koju već 14 godina za redom priređuje Organizacija žena Tivta uz podršku Opštine i Turističke orgaizacije Tivat, iako do sada najmasovnija i sa najviše pripremljenih jela od autohtone primorske divlje jestive trave žućenice, nije puno potrajala jer je manje od pola sata trebalo Tivćanima i brojnim stranim turistima da, "naoružani" plastičnim tanjirima i priborom za jelo, izvrše pravi juriš na nekoliko desetina štandova koji su se povijali pod teretom prepunih ovala i "pometu" njihov sadržaj.

A na njima je bilo svega zamislivoga i onoga što do sada još nije izmišljeno a da se može pripremiti sa žućenicom – od salata, variva, žućenice u raznim kombinacijama sa mesom, ribom i plodovima mora, do kolača na bazi te divlje trave, poput maštovitih princes krofni sa kremom od žućenice.

"Kraljica svih trava" još se jednom pokazala u svoj svojoj raskoši pripremljena i uljepšana vrijednim rukama bokeških domaćica i ovdašnjih ugostitelja, ali u učenika Srednje stručne škole "Segije Stanić" iz Podgorice koji ni ove godine nisu izostali sa najposjećenije tivatske gastro fešte.

Pored njih i domaćica iz Organizacije žena Tivta, na štandovima su svoje vizuelno i ukusom fascinatne kreacije, izložili i Organizacija žena Budve, Organizacija žena Risna, Kolo srpskih sestara Tivta, NVO "Ruke" iz Herceg Novog, NVO "Harlekin" iz Donje Lastve, Udruženje ugostitelja Tivta sa kulinarima, brod "Vodena kočija", Žene Grblja, NVO "Fešta“ iz Baošića", NVO Bokeški forum, OŠ "Drago Milović" Tivat, Forum žena SD, Kavačke alamake, poljski kulinari iz grada Skočova.

"Prezadovoljna sam odazivom učesnika fešte jer je preko 150 ljudi učestvovalo u spremanju jela koje smo ovdje danas iznijeli. Posebno me raduje što je ovdje sa nama toliki broj restoratera i hotelijera što pokazuje da smo u ovih 14 godina koliko naš festivaL traje, uspjeli u osnovnoj misiji, da skrenemo njihovu pažnju na žućenicu kao nezaobilazan dio bokeljske i crnogorske kulinarske tradicije i da tu predivnu, ukusnu i zdravu biljku vratimo na trpeze naših turista", kazala je "Vijestima" predsjednica Organizacije žena Tivta Blaženka Vučurović.

Dodala je da svi koji kuvaju za "Pjat od žućenice" to čine "sa dušom i guštom i ulažu ogromnu energiju i trud da pred posjetioce iznesemo zaista najukusnija i najljepše garnirana jela".

Koliki je uspjeh "Žucenica fest" izgradila tokom proteklih godina, pokazuje i to što je danas na Pinima bilo dosta već tradicionalnih posjetilaca te fešte iz unutrašnjosti Crne Gore i Srbije, a koji ciljano dolaze u Tivat baš da bi uživali u ukusima i mirisima ovog sjajnog gastro-šoua.

Direktorica Turističke organizacije Tivta Gabrijela Glavočić istakla je da je "Žućenica fest" postao pravi brend zahvaljujuči maštovitosti i vrijednom radu njenih kreatora iz Organizacije žena i Radio Tivta.

Galerija

Bonus video: