POGLEDAJTE: Krapović predstavio novo lice Budve

A uz podršku Opštine Budva i UNDP-a, realizovan je i projekat biblioteke na otvorenom koji je jedna od zamisli “Budva Go Green”-a.
810 pregleda 0 komentar(a)
Opština Budva PR tekst, Foto: Opština Budva
Opština Budva PR tekst, Foto: Opština Budva
Ažurirano: 03.12.2018. 07:00h

Razvoj gradova od davnina pratilo je postojanje određenih ekoloških pretpostavki za njihovu izgradnju i širenje. Dijelovi grada sa očuvanom prirodom veoma su značajni za zdravlje stanovnika zato što pružaju mogućnosti za rekreaciju i podizanje kvaliteta života građana.

U Crnoj Gori postoji opština u kojoj su prethodne dvije godine uloženi ogromni napori kako bi se svakodnevica betona i stakla izmijenila i kroz mnogobrojne projekte poboljšao kvalitet života. Kroz ove projekte dokazano je da se itekako vodi računa o ekološkim, ali i estetskim premisama budućeg razvoja grada. Ne iznenađuje nas da je ovih projekata sve više, a neki su ostvareni i prethodnih dana.

Promenata Grđevice

Predsjednik Opštine Budva, Dragan Krapović, nedavno je najavio projekat pretvaranja korita rijeke Grđevice u pješački koridor. “To je nešto što bi u velikoj mjeri moglo da promijeni ono što je lice današnje Budve”, poručio je Krapović.

Naime, čelnici Opštine Budva u saradnji sa biroom “Enform” održali su, prethodne sedmice, pres konferenciju na kojoj su prezentovali projekat “Promenata Grđevice” koji bi u urbanističkom mapiranju grada donio novinu kroz izgradnju šetališta sa zelenom oazom.

Formiranje pješačkog koridora koritom rijeke Grđevice u dužini od 1.6 km, osnova je master plana sa predlogom načina razrade kanala rijeke, koja ima dubinu od 1 do 3 metara, i presijeca grad po vertikali, kao i tri horizontalne saobraćajnice, sve do šetališta uz more.

Čelnici grada su se opredijelili za ovakvo rješenje za uređenje grada sa šetalištem i zelenom oazom, jer će, kako navode, donijeti i ekonomski prosperitet svih onih naselja koja su uz korito rijeke Grđevice.

Teretana i biblioteka na otvorenom

Opština Budva je, u saradnji sa Turističkom organizacijom Budva, za svoje sugrađane osposobila vježbalište na otvorenom, koje se nalazi u blizini bazena na Slovenskoj plaži. Pritom, vođeno je računa da sprave koje su montirane za teretanu na otvorenom, budu najvećeg mogućeg kvaliteta. Sprave su napravljene u Americi i Danskoj, a svaki dio je izrađen od aluminijuma i posebne vrste inoksa, koji je otporan na morsku vodu i ne zahtijeva posebno održavanje. Obezbijeđena je i posebna sprava za osobe sa invaliditetom, kako bi osobe u kolicima mogle da pristupe i da rade određene vježbe. Osim ove teretane, Opština će napraviti još tri vježbališta na otvorenom, na sledećim lokacijama: kod crvene zgrade, u naselju Bijeli do i na središnjem dijelu Bečićke plaže. Ova tri vježbališta će biti završena u roku od dvije sedmice.

A uz podršku Opštine Budva i UNDP-a, realizovan je i projekat biblioteke na otvorenom koji je jedna od zamisli “Budva Go Green”-a. Taj projekat je već zaživio pa su predškolci vrtića “Ljubica Jovanović – Maše” nedavno donirali slikovnice novoj biblioteci na otvorenom.

Projekat “Budva Go Green” zaslužan je i za to što je Gradski park kod Starog grada u Budvi nedavno obogaćen novim sadržajem – tablom na kojoj turisti mogu ostavljati svoje poruke i komentare. Cilj ovog projekta je da se kroz savremeni dizajn javnih površina aktiviraju zelene površine u gradu i time promovišu ekološke vrijednosti.

U planu i uređenje dječijih igrališta

A do prvih mjeseci naredne godine očekuje se da bude završeno još posla. U Opštini Budva imaju u planu da urede i da opreme igrališta u naselju Golubovina. Za taj posao opredijeljen je iznos od 83000 eura.

Veće dječije igralište oplemeniće i prostor blizu “kotorskih semafora” ili kod Poslovnog centra.

Stižu priznanja…

Ovakav odnos lokalne uprave nije mogao proći nezapaženo. Briga o svakom kutku Budve rezultirala je time da plaža Drobni pijesak bude proglašena plažom sezone na dodjeli nagrada u turizmu “Wild Beauty Award”.

Galerija