Pogledajte: Umjesto javnog časa u amfiteatru, studenti svoj dan proslavili na stepenicama uz pištaljke

2702 pregleda 6 komentar(a)
Studenti na stepenicama, Foto: Svetlana Mandić
Studenti na stepenicama, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 04.04.2019. 17:18h

Grupa studenata nikšićkih fakulteta, Filozofskog i Filološkog, je svoj dan proslavila na stepenicama i ispred dekanata pomenutih visoko-obrazovnih ustanova jer im, kako su kazali, nije dozvoljeno da u amfiteatru održe javni čas. Zato su uz pištaljke, muziku, bubanj i fotografiju Žarka Marinovića poručili da je obaveza studenata da odaju poštu kolegama koji su život dali za njihovo bolje sjutra.

Ljubica Simonović sa Filološkog fakulteta je objasnila da su javni čas tražili da bi iznijeli probleme, zajedno sa profesorima raspravljali o njima i donijeli jedinstveni zaključak o stanju na pomenutim fakultetima.

Kazala je da su ih iz uprave uputili na studentsko vijeće ali da studenti nemaju povjerenje u svoje predstavnike jer izbori nijesu bili javni, transparentni i u skladu sa statutom.

I Ujkan Kurpejović, predstavnik studenata za crnogorski jezik i član vijeća Filološkog fakulteta, kazao je da je sadašnji saziv vijeća sastavljen na krajnje netrasparentan način pa se zbog toga pridružio „Studentskoj inicijativi“.

„Podnio sam zahtjev za rekonstrukciju slušaonica pet i šest. Rekli su mi da se obratim dekanu, a on me poslao kod studenta povjerenika da on podnese zahtjev uz riječi 'Molim te da ispoštuješ hijerarhiju'. Rekao sam mu da poštujem hijerarhiju, ali da hijerarhija ne poštuje mene pa sam zato došao lično da uručim zahtjev“, kazao je Kurpejović i dodao da je od tog zahtjeva, na koji niko ne obraća pažnju prošlo skoro dvije godine.

„Naši mozgovi nijesu palačinke koje će oni mazati čime hoće, koliko hoće i kako hoće. Želimo studentski parlament koji će donositi odluke u korist svih studenata, a ne u korist pojedinih povjerenika ili povjerenika koji djeluju iz sjenke. Imali su sastanak sa premijerom i ministrima i niko se nije sjetio da postavi jedno pitanje, ili se sjetio ali možda nije smio. Samo su klimali glavama na hvalospjev premijera i ministara“, kazao je Kurpejović.

Aljoša Turović sa Filozofskog fakulteta kazao je da Dan studenata nije za pjesmu već za podignuti glas u ime ugroženih prava. I on je iznio kritike na račun studentskog vijeća iz čije perspektive, kako je kazao, studentska populacija nema nikakvih problema, imajući u vidu da ni jedan problem nijesu iznijeli premijeru.

„To su isti oni ljudi koji kada ambasada kapne koju pru pričaju o studentskim pobunama u Mađarskoj, ali se zgražavaju na pomen istih u Crnoj Gori. Mi ne želimo da nas takvi predstvljaju na bilo koji način a kamoli da preko njih tražimo svoja prava jer samim tim što su oni tu gdje su je kršenje naših prava“, poručio je Turović.

Nakon protesta studenti su otišli kod dekana Filozofskog fakulteta, Gorana Barovića, koji je, kako su kazali nakon sastanka, „iskazao otvorenost za dijalog sa svim studentima na način što će zakazati vanrednu sjednicu Vijeća gdje će studenti iznijeti konkretne zahtjeve, a dekan će odgovoriti na njih“.

Bonus video: