Pohranjeni posmrtni ostaci Đorđa Božovića Giške - Vijesti.me
NA POMENU MIĆUNOVIĆ, BOŽOVIĆ, TERZIĆ...

Pohranjeni posmrtni ostaci Đorđa Božovića Giške

Porodica i prijatelji su sahranjivanjem posmrtnih ostataka u Kučima ispunili njegov amanet da ako pogine počiva "među svojima u Crnoj Gori"

Posmrtni ostaci komandanta Srpske garde Đorđa Božovića Giške su poslije opela sahranjeni u porodičnoj grobnici u selu Bezjovo, u Kučima.

Božović je poginuo na ratištu kod Gospića, 1991. godine, pod nerazjašnjenim okolnostima.

Đorđe Božović Giška sahrana
Đorđe Božović Giška sahrana

Porodica i prijatelji su sahranjivanjem posmrtnih ostataka u Kučima ispunili njegov amanet da ako pogine počiva "među svojima u Crnoj Gori".

Na groblju se tokom opela, koje je služio protojerej Velibor Džomić, bili rodbila pokojnog Božovića, saborci i prijatelji.

Đorđe Božović Giška sahrana, Radojica Božović, Branislav Mićunović
Đorđe Božović Giška sahrana, Radojica Božović, Branislav Mićunović

Među njima su bili biznismen Branislav Brano Mićunović, njegov brat Božidar Mićunović, biznismen Sava Džigi Grbović, fudbalski menadžer i nekadašnji pukovnik "crvenih beretki" Radojica Rajo Božović i bivši sportisti Dušan Savić i Zvezdan Terzić.

Đorđe Božović Giška sahrana, Zvezdan Terzić
Đorđe Božović Giška sahrana, Zvezdan Terzić

Džomić je kazao da se nijesu sabrali oko smrti nego oko života, jer se desilo "veliko znamenje kojim Bog objavljuje svoju milost i svoju ljubav svome narodu".

"I čulo se to već na sve četiri strane svijeta, nema potrebe da vam govorim ono što vi već svi znate, a što se dogodilo juče kada je taj svešteni, mučenički grob otvoren, da je brat Đorđe izašao ponovo da ga ogrije sunce - cjelokup. To je jedno od Božjih znamenja u ovom vremenu”, kazao je Džomić.

Branislav Mićunović, Velibor Džomić
Branislav Mićunović, Velibor Džomić

Džomić je rekao da su svojim rukama dodirnuli čovjeka koji je "pokazao kako ljudski valja i trebuje poživjeti na zemlji, koji je znao i da pogriješi, ali i da se pokaje". 

Đorđe Božović Giška sahrana
Đorđe Božović Giška sahrana

"Nećemo mi suditi je li ovo ili je ono, ali samo govorimo ono što smo vidjeli svojim očima i ono što smo dodirnuli svojim rukama, a dodirnuli smo život a ne smrt”, rekao je Džomić. 

On je prisutnima prenio blagoslove mitropolita Amfilohija koji je bio spriječen da u Bezjovu održi opelo, jer je na službi u Pećkoj partrijaršiji.

Đorđe Božović Giška sahrana
Đorđe Božović Giška sahrana

"Bog mi je svjedok da bih ja, kada bih se pitala, željela da ja sada ležim ovdje, a da moj brat priča", kazala je Giškina sestra Slavica.

Ona je rekla da njen brat nije umio drugačije nego da živi kao junak i da pogine kao junak.

“Pričao je puno puta kako mu je srce ostalo na groblju Martinika, kada se prvi put popeo ovdje i vidio spomenik, koji je moj otac podigao 1953.godine, gdje je sakupio sve ostatke svojih predaka. Đorđe je odlučio da prenese oca i da i on bude tu sahranjen”, kazala je Slavica Božović. 

Ona je ispričala da joj je brat noć prije odlaska u Gospić sa Srpskom gardom ostavio amanet da ako pogine da ga sahrani u Kučima.

Božovićeva se zahvalila brojnim rođacima i gardistima, kao i Đorđevom bratu Branu Mićunoviću, što je pomogao da se Giškina želja ispuni i što se “bezbroj puta prema njihovoj porodici ponio kao da je Đorđe živ”.