Pohvale za sudijski par stigle i iz Indije

Internacionalni Manipur univerzitet, čiji su partneri bosanski univerziteti bez akreditacije iz Brčkog i Tuzle, uvažio crnogorske sudije Branka i Vesnu Vučković
6070 pregleda 12 komentar(a)
Vučković i rektor Pallathadka, Foto: Skala radio
Vučković i rektor Pallathadka, Foto: Skala radio

Predsjednik kotorskog Osnovnog suda Branko Vučković i njegova supruga - sutkinja Vrhovnog suda Vesna Vučković nedavno su dobili priznanje državnog Internacionalnog univerziteta Manipura iz Indije, osnovanog prije samo godinu dana.

Navodno se radi o državnoj ustanovi, a na zvaničnom sajtu tog indijskog Univerziteta stoji da je, uz podršku tamošnje Vlade, osnovan 2018, a njihovi jedini partneri su dvije bosanske ustanove - Evropski univerzitet Brčko i Evropski univerzitet “Hollos” iz Tuzle - obje bez akreditacije u Bosni i Hercegovini.

Na sajtu indijskog Univerziteta nema podataka o studijskim programima, predavačima, upravi...

Vučkovići su, piše Skala radio, dobili priznanje za doprinos razvoju međunarodne saradnje u oblasti nauke krivičnog prava. Priznanje im je uručio rektor Internacionalnog državnog javnog Univerziteta Manipura Harikumar Pallathadka.

Svečanosti je prisustvovao i rektor dva neakreditovana bosanska Univerziteta Nedeljko Stanković.

“Dobili smo priznanje. Ne ulazimo u to ko je kome partner”, kazao je Vučković “Vijestima”.

Na sajtu indijskog Univerziteta nema mnogo podataka osim godine osnivanja, misije i partnerstva sa bosanskim ustanovama.

Evropski univerzitet Brčko i Evropski univerzitet “Hollos” iz Tuzle nemaju akreditaciju ni u matičnoj državi - nema ih na listi akreditovanih na sajtu Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine.

Njihove diplome ne priznaju ni u susjednoj Srbiji, pa na sajtu Agencije za kvalifikacije Srbije stoji da se “neće vršiti priznavanje javnih isprava sa Evropskog univerziteta i Internacionalnog univerziteta u Distriktu Brčko, Bosna i Hercegovina”.

“...Zato što navedenim univerzitetima nije produžena licenca za obavljanje djelatnosti u oblasti visokog obrazovanja u Distriktu Brčko, Bosna i Hercegovina, skinuti su sa liste akreditovanih visokoškolskih institucija Bosne i Hercegovine i dobili su negativan izvještaj u okviru inspekcijskog nadzora za Distrikt Brčko”, stoji na sajtu ove Agencije.

Sajt Agencije za kvalifikacije Srbije
Sajt Agencije za kvalifikacije Srbije(Foto: Screenshot)

Sa Evropskog univerziteta u Brčkom tvrde da su sva dokumenta za reakreditaciju predali i očekuju da će uskoro dobiti potrebna dokumenta.

Krajem oktobra, tamošnji mediji su prenijeli da čak 18 ustanova visokog obrazovanja nema akreditaciju nadležne Agencije, među kojima i dva, na čijem čelu je Nedeljko Stanković.

Oni su prethodno podnijeli zahtjev za akreditaciju krajem prošle godine, ali im je dokumentacija u novembru vraćena na dopunu.

Ne predaje u BiH

Iako na sajtu Evropskog univerziteta Brčko stoji njegova biografija, Vučković tvrdi da na toj ustanovi nikada nije predavao.

“Samo sam učestvovao na naučnim skupovima”, kazao je on “Vijestima”.

Ukoliko ponovni izbor Branka Vučkovića za predsjednika Osnovnog suda u Kotoru ne bude utvrđen kao nezakonit, on bi i deveti put mogao da bude biran na tu funkciju. Bio je kandidat za vrhovnog državnog tužioca.

Bonus video: