Pohvaljen brodić iz tivatskog brodogradilišta

„Očekivano je da će i dugo zadržati vrijednost jer brodovi poput „Navara“ teško izlaze iz mode“. – rezimira „Otvoreno more“ ustiske sa testa 140 hiljada eura vrijedne male motorne jahte koja je konstruisana i proizvodi se u Tivtu
1900 pregleda 2 komentar(a)
Navar, Foto: Siniša Luković
Navar, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 04.11.2016. 19:14h

Najluksuzniji i najveći proizvod malog brodogradilišta „Navar Incorporated“ iz Tivta, 10-metarska motorna jahta „navar 1025 lux“ dobila je odlične ocjene i pohvale u specijalizovanim medijima.

Naime, najuticajniji specijalizovani časopis u regionu, splitski magazin „Otvoreno more“ u posljednjem broju donosi detaljan test brodića kojeg je konstruisalo i sagradilo brodogradilište iz Tivta, a u kome je „navar 1025 lux“ pohvaljen za komfor, osjećaj sigurnosti koji pruža putnicima, sjajne maritimne karakteristike i odličan dizajn koji ne zastarijeva.

“U moru dizajnerskih egzibicija sve je manje pravih brodova kakve predstavlja desetmetarski „Navar“, stoji u uvodniku testa broda koji je posljednja verzija osnovnog modela „navar 1025“ koje tivatska firma gradi i prodaje na domaćem i tržištima zemalja regiona, već deset godina.

Do sada je ovaj 10,25 metara dugi, 3,15 metara široki brod od stakloplastike sa gazom od 1 metar, izrađivan u varijantama policijskog patrolnog broda, pilotskog broda, motorne jahte i posebne ribarske varijante sa izmijenjenim nadgrađem, a „lux“ varijanta konstruisana je i izrađena prvi put prošle godine, po specijalnom zahtjevu jednog ruskog državljanina koji živi u Crnoj Gori. Najnovija varijanta, osim posebne bež boje trupa i luksuznije unutrašnje opreme, ima i izmijenjeni pogon koga sada čine dva dizel motora čuvenog japanskog proizvođača „Yanmar“, ukupnje snage 250 konja. To je skoro dvostruko manje nego što je pogon do sada ugrađivan na ove brodove, ali i sa njime pet tona težak „navar 1025“, postiže maksimalnu brzinu od preko 18 čvorova uz znatno manju potrošnju goriva.

Novinari hrvatskog specijalizoivanog magazina koji su testirali brod, pohvalili su novi pogonski kompleks koji je po njima, dobro prilagođen osnovnoj namjeni plovila iz malog tivatskog škvera – opuštenom krstarenju između jadranskih ostrva.

"Kako i kod prelaska sa drvenih na plastične brodove, za današnja plovila mnogi kažu kako imaju sve osim duše, to se sigurno ne može reći za „navar 1025“, "admiralski brod" istoimenog tivatskog malog brodogradlišta. Oni su ostali vjerni svojim kalafatskim korijenima i po narudžbi rade nekoliko modela sa kojima su u protekla dva desetljeća stvorili zavidan ugled na jadranu. Desetmetarski poludeplasmanac jedan je od njih, i iako je već godinama prisutan na tržištu, još uvijek izaziva uzdahe, gdje god da se pojavi", pišu novinari „Otvorenog mora“ o „navaru 1025 lux“ u tekstu pod naslovom „Brod od formata“. Uz brojne pohvale za dizajnerska i konstruktorska riješenja te kvalitet izgradnje, novinari specijalizovanog hrvatskog časopisa posebno su naglasili sjajne maritimne karakteristike – odnosno ponašanje na moru u plovidbi najnovijeg proizvoda tivatske firme.

„Očekivano je da će i dugo zadržati vrijednost jer brodovi poput „Navara“ teško izlaze iz mode“. – rezimira „Otvoreno more“ ustiske sa testa 140 hiljada eura vrijedne male motorne jahte koja je konstruisana i proizvodi se u Tivtu.

Inače, brodovi koje gradi „Navar“ u Tivtu i plovila koje izrađuje kompanija „Montemarine Yachting“ u Kotoru, bez konkurencije su najkomplikovaniji i najskuplji tehnološki proizvodi koje trenutno nudi i na stranom tržištu prodaje kompletna crnogorska industrija.

Bonus video: