Pojačana inspekcija divljih taksista: Kriju se da ne bi ostali bez hljeba

U djelovima grada u kojima nije bilo inspektora, putnike su kupili i sa autobuskih stajališta...
3 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2013. 07:23h

“Divlji” taksisti i juče su patrolirali ulicama Podgorice u potrazi za putnicima, uprkos akciji suzbijanja nelegalnog prevoza Komunalne policije.

Zbog pojačane kontrole inspektora, taksisti su bili obazriviji nego uobičajeno, a svoje automobile parkirali su podalje od autobuskih stajališta.

U djelovima grada u kojima nije bilo inspektora, putnike su kupili i sa autobuskih stajališta.

Zahtijevajući anonimnost, jedan od taksista kazao je da je većini kolega to jedini posao.

“Znam kolegu koji rano, prije nego djeca ustanu, napravi dva kruga da bi imao što da im kupi za doručak”, rekao je on.

On je nekada radio u KAP-u, a rekao je da više ne može da obavlja fizičke poslove, jer je imao težak saobraćajni udes. Pokazavši brojne ožiljke po glavi i tijelu, kazao je da su ga povrede uslovile da započne sa taksiranjem.

Tvrdi da nije mogao da dobije licencu, jer nadležni smatraju da u gradu već postoji dovoljan broj taksista.

“Žena ne radi, podstanari smo, a imamo i troje djece. Ne znam šta bih radio ako bi mi zabranili da vozim. Stotine ljudi se bavi taksiranjem jer nemaju izbora i žive u sličnim životnim okolnostima. I ja bih, kao i oni, bio najsrećniji da radim od devet do pet i da nakon toga budem kući sa djecom. Umjesto toga, svakodnevno smo na ulici, a putnike primamo kao da ih kidnapujemo. Posao je pun stresa i vjerujem da je teži od rudarskog. U pravu su inspektori Komunalne policije, vlasnici autobuskog linijskog prevoza se bune sa punim pravom. Međutim, većina nas nema drugo zanimanje i to je golema tuga od istine”, kazao je.

Svjestan je da inspektori mogu da mu oduzmu automobil, “krš koji ne vrijedi više od 200 eura”.

“Prevozeći putnike u takvim automobilima zaradimo da pokrijemo dnevne troškove. Ako nam oduzmu vozila, a to svakoga od nas očekuje prije ili kasnije, nećemo djeci ponijeti obrok za taj dan”, kazao je.

Duplo više putnika u autobusima

Šef saobraćaja u Gradskom saobraćajnom preduzeću “BLT” Janko Bulatović rekao je da je na svim linijama za više od duplo povećan broj putnika.

“Počela je školska godina, tako da ćemo za koji dan saznati koliko je uspjeha imala akcija Komunalne policije. Vozači su primijetili da divljih taksista nema u reonu gdje se nalaze inspektori, ali da rade tamo gdje ih nema. Nadamo se da će inspektori istrajati u akciji”, rekao je Bulatović.

Galerija

Bonus video: