Pokrenuta procedura za postavljanje spomenika Skenderbegu ispred škole u Tuzima

Rok za podizanje spomenika je do kraja godine. Novac za podizanje biste obezbijediće Fondacija “Trieshi”’ iz Njujorka.
1938 pregleda 7 komentar(a)
Sa današnje sjednice, Foto: Zoran Đurić
Sa današnje sjednice, Foto: Zoran Đurić

Odbornici Opštine Tuzi usvojili su danas Odluku o podizanju spomen - obilježja Đerđu Kastriotu Skenderbegu ispred škole u Zatrijepču, koja inače nosi ime po njemu.

Odbornik Demokratskog saveza Albanaca Nikola Camaj kazao je da je se radi o velikom vojskovođi i da je to samo početak, odnosno da spomenik Skenderbegu treba da bude postavljen i u centru Tuzi.

I odbornik Demokratske partije socijalista Simon Ivezaj pozdravio je inicijatiuvu za podozanje spomenika, navodeći da je Skenderbeg, poznata ličnost.

"Spomenik će se izraditi od izlivene bronze, u formi biste. Imaće visinu 120 centimetara, širinu prsa 45, širinu ramena 80 centimetara. Dimenzije postamenta će biti: visina 140 centimetara, širina 80. Ukupna visina biste sa postamentom će biti 260 centimetara“, piše u predlogu Odluke.

Rok za podizanje spomenika je do kraja ove godine.

Novac za podizanje biste obezbijediće Fondacija “Trieshi”’ iz Njujorka.

Za održavanje spomen-obilježja, kako je navedeno, biće zadužena Osnovna škola.

Predlog da se ova tačka po hitnom postupku uvrsti na dnevni red dostavio je predsjednik Opštine Nik Đeljošaj. Đeljošaj je ranije najavio da će inicirati postavljanje spomenika Skenderbegu na dvije lokacije u Tuzima - u centru i u Zatrijepču.

Podizanje spomenika najavljeno je i u Ulcinju.

Bonus video: