Pokret za Pljevlja: SO je ugasila Akademski centar

"Zaustavljanje njegovog rada i funkcionisanja najavio je Predsjednik opštine Mirko Đačić, na konferenciji za štampu održanoj 16.04.2015.godine, kojom prilikom je izgovorio i rečenicu: „Vjerovatno je došlo vrijeme da se na to stavi tačka“, piše u saopštenju Pokreta za Pljevlja
197 pregleda 0 komentar(a)
Akademski centar Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Akademski centar Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 30.07.2015. 14:49h

Skupština opštine Pljevlja, na sjednici održanoj dana 24.07.2015.godine, donošenjem Odluke o stipendiranju studenata Mašinskog fakulteta u Pljevljima za školsku 2015/2016 godinu „ugasila“ je Akademski centar opštine Pljevlja, poručili su iz Pokreta za Plljevlja.

"Zaustavljanje njegovog rada i funkcionisanja najavio je predsjednik opštine Mirko Đačić, na konferenciji za štampu održanoj 16.04.2015.godine, kojom prilikom je izgovorio i rečenicu: „Vjerovatno je došlo vrijeme da se na to stavi tačka“, piše u saopštenju.

Iz Pokreta ocjenjuju da je Đačić to uradio „iz razloga cjelishodnosti i ekonomičnosti“, kako to već piše u obrazloženju Odluke.

„Hoćemo da budemo racionalni, a ako nećemo, kao što su bili prethodni, onda možemo stalno da izmišljamo i da stvaramo nove troškove, pa kad odemo baš nas briga kako ćemo. E tako sigurno nećemo“, reče gospodin Đačić na pomenutoj konferenciji.

Iz Pokreta pitaju Đačića, "zašto demonstrira silu, aroganciju i osionost dok oko sebe prosipa neistine".

"Pri tom nipodaštavate one koji politički ne misle kao Vi, i one koji nikada neće pristati da budu u Vašem političkom okruženju. Svoje saradnike ste birali Vi pa uživajte u rasadniku njihove kadrovske pameti. Ne zaboravite Predsjedniče činjenicu, da je studijski program Mašinskog fakulteta-smjer mašinske prerade drveta započeo sa implementacijom školske 2008/2009 godine, u vrijeme vršenja vlasti administracije Filipa Vukovića koji je, upravo za otvaranje tog Akademskog centra utrošio milione eura opremajući prostor koji, ni tada nije bio, a ni danas nije opštinski. I sada Vi, u ime istog DPS-a, obesmisliste sve to učinjeno i ukinuste studijske programe u Pljevljima. Dugo ste Predsjedniče bili van politike, pa Vam je nepoznato da smo i mi, zbog racionalnosti i uštede budžetskih sredstava, u vrijeme dok je lokalnu vlast vršila sadašnja skupštinska manjina, željeli redukovati-smanjiti broj studenata Mašinskog fakulteta u Pljevljima, jer nam diplomirani mašinci odavno borave na Birou rada, zajedno sa Vektrom „Jakić“, kojoj su bili namijenjeni", navodi se u saopštenju.

Iz Pokreta su kazali da su razmišljali tada o uvođenju i nekih drugih studijskih programa.

"Na tu temu vodili smo široke akademske i demokratske rasprave, a nismo dozvolili sebi da, kao vi, sami sve to prelomimo preko koljena. Doduše možda su nas te 2012.godine briga, plač, jadikovanje i lelek odbornika DPS-a i SDP-a i spriječili u našoj namjeri da smanjimo kapacitete Akademskog centra, koga ste danas Vi, tako lako, ukinuli i ubili. I to, kažete, zbog štednje, a u isto vrijeme za državni (a ne lokalni) praznik organizujete svečani ručak, dok Vam Bajaga i instruktori, za velike pare, sviraju praznom budžetu. Svjesni smo Vaše nelagode, jer se oko Vas, predsjedniče svih građana, nalazi značajan broj diplomiranih primitivaca koji su (kupujući lične karte i duše osiromašenih građana) probudili svoje političke ambicije boreći se za lični ćar i položaj. No, i pored toga tražimo od Vas da prema skupštinskoj manjini pokažete malo više razumijevanja jer Platon Vam poručuje da: „ljubav umiruje ljude i stišava bure na moru, ljubav uspavljuje vjetrove“, zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: