Pokušala da im olakša život

Ćosović: Vidjela sam da su u teškom položaju djeca u Rožajama čiji su roditelji slabijeg imovnog stanja
121 pregleda 4 komentar(a)
Djeca sa posebnim potrebama, Foto: Shutterstock
Djeca sa posebnim potrebama, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.04.2017. 19:32h

Zbog nedostatka novca, a nakon 14 godina postojanja, doveden je u pitanje opstanak rožajske NVO „Olakšajmo život djeci sa posebnim potrebama“ (OŽDPP).

To udruženje koje je pomagalo 70 mališana iz Rožaja već tri mjeseca ne radi.

Predsjednica OŽDPP Vezira Ćosović je kazala “Vijestima” da je većinu života posvetila djeci sa posebnim potrebama.

„Kao majka takvog mališana suočena sa stalnom borbom i odlaskom u bolnice vidjela sam koliko su u posebno teškom položaju djeca sa smetnjama u razvoju čiji roditelji su slabijeg imovnog stanja. Tada sam se zarekla da ću se iz petnih žila truditi da im olakšam život“, kazala je Ćosović.

Kada je prije 14 godina osnovala NVO najteže je bilo izboriti se sa predrasudama roditelja i učiniti tu djecu „vidljivom“. „Prošla sam različite seminare i obuke na kojima sam naučila kako da pomognem toj djeci. Prvi i jedan od najtežih koraka je bio ubijediti roditelje da su ti mališani vrijedni kao i svi drugi, da treba da ih vole a ne da ih se stide. Onda je bilo važno da ih sredina prihvati, a uz sve to je trebalo godinama obezbjeđivati novac za zakup prostorija, rad stručnjaka, odlazak na rekreaciju, kreativne radionice“, kazala je Ćosović u čijem udruženju je na stotine djece napravilo prve korake i izgovorilo prve riječi.

U NVO OŽDPP mališani su imali tretmane sa pedagogom, psihologom, logopedom, defektologom, fizioterapeutom. Godinama su odlazili na rekreaciju na more i kreativne radionice u Plavu. Mnoga djeca će ostati bez toga.

Majka jednog od mališana, Zelja Kuč kaže da dijete vodi već 12 godina kod Ćosović.” Svaki dan dijete pita kada ćemo kod nje. Molimo, apelujemo na sve da ne dozvole gašenje OŽDPP. Ovdje je djeci jedina utjeha, jedino se ovdje smiju i raduju“, kazala je Kuč.

Prošle godine NVO nije dobila novac prilikom raspodjele sredstava od igara na sreću, a 12. 000 eura odobreno je NVO „Bambi“ koja je tada tek bila formalno registrovana za rad i kandidovala sličan projekat kao i OŽDPP.

Na čelu Komisije za raspodjelu sredstava od igara na sreću (KRSIS) se nalazio Asmir Pepić, funkcioner Bošnjačke stranke (BS), dok je direktorica „Bambija“ Ilhana Pepić Dacić, rođaka lidera BS Rafeta Husovića. Pepić je ranije rekao da je projekat odobren jer je dobio visoke ocjene svih članova potkomisije.

Na adresi na kojoj je, prema podacima iz registra NVO, smješten „Bambi“ u vrijeme odobravanja projekta se nalazila porodična kuća Dacića i auto-radionica. U periodu kada je Komisija odbacila projekte NVO OŽDPP lokalna uprava je “zamolila” Ćosovićku da potpiše da se odriče donacije Udruženja „Bratska ruka“ iz Švajcarske, koju je dobila, u korist Dnevnog centra koji je ranije otvorio tadašnji premijer Milo Đukanović.

Najteže je kad pitaju kad će doći

„Mi smo kao jedna velika porodica, jako sam vezana za tu djecu a i ona za mene. Najteže mi je kada me pitaju kada ćemo ponovo početi sa radom. Kako da im kažem da sam nemoćna i da više nisam kadra da obezbijedim novac? Odem u kancelariju da obavim administrativne poslove i nedostaje mi njihov žagor, njihovo prisustvo. Počnem da plačem i odlazim odatle bez odgovora na pitanja „šta će biti sa mojom djecom i da li su zaslužili da niko neće da im pomogne“, kazala je Ćosović.

Bonus video: