Pola sudija Osnovnog suda u Nikšiću ne bi moglo da napreduje: Pali na ocjenjivanju

Ocjenjivanje sudija pokazalo da se edukacije stavljaju iznad kvaliteta rada, što je za nosioce sudske vlasti neprihvatljivo
1272 pregleda 1 komentar(a)
Vesna Medenica, Mladen Vukčević, Zoran Pažin, Foto: Boris Pejović
Vesna Medenica, Mladen Vukčević, Zoran Pažin, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.05.2017. 20:05h

Polovina sudija nikšićkog Osnovnog suda ne bi moglo da napreduje jer su na ocenjivanju dobili nezadovoljavajuće ocjene. To se međutim neće desiti jer je u pitanju testiranje u okviru Pilot projekta kojim su provjeravana nova rješenja o ocjenjivanju Zakona o sudovima i Sudskom savjetu.

Podaci Sudskog savjeta pokazuju da je od 13 sudija šestoro njih dobilo nezadovoljavajuću ocjenu. Loše ocjene posljedica su činjenice da se sudije nisu stručno usavršavale i da nisu učestvovale u “raznim stručnim aktivnostima”, navodi se u dokumentima Sudskog savjeta.

Iako je dio Zakona koji se odnosi na ocjenjivanje sudja počeo da važi od januara, Sudski savjet je već oformio radnu grupu koja će raditi na njegovim izmjenama. Između ostalog, i zbog rezultata ovog pilot projekta, koji je potvrdio, kako saznaju “Vijesti”, ono što su sudije i predsjednici sudova i ranije zamjerili zakonskom rješenju. Da se stručne edukacije stavljaju iznad kvaliteta rada.

Komisija za ocjenjivanje sudija , na čijem je čelu Vesna Medenica, predsjednica Vrhovnog suda, je kao kriterijume koristila kvalitet i kvantitet rada, pripremu za suđenje, sposobnost planiranja i vođenja ročišta, stručno usavršavanje, vještinu komunikacija, sposobnost prilagođavanja promijenjenim okolnostima, učestvovanje u raznim stručnim aktivnostima i sposobnost organizacije zaposlenih u sudu.

Većina sudija Osnovnog suda u Nikšiću dobila je “dobre”, odnosno “nezadovoljavajuće” ocjene za “stručno usavršavanje” i “razne stručne aktivnosti”, što je po Zakonu o sudovima bilo dovoljno da se za šestoro njih “utvrđuje ocjena nezadovoljava”.

Takve ocjene dobile su sudije Ljiljana Karadžić, Andrija Bojović, Jasmin Hajdarpašić, Ivan Kandić, Stanojka Pajović i Vasiljka Mijatović.

Sudija Dragan Babović dobio je ocjenu “dobar”, iako je u svemu bio odličan, izuzev u usavršavanju. Istu ocjenu odbili su i Sanja Nikić, Vesna Kovačević, Ivan Perović, Nađa Todorović,Igor Đuričković i predsjednik Suda Vukota Vujačić.

“Odličnih” nema zbog stručnog osposobljavanja. Dokumenta o sudijskim ocjenama objavio je MANS u okviru praćenja Poglavlja 23, iz čije radne grupe je inače njihov predstavnik Vuk Maraš izbačen iz vladine radne grupe.

Bonus video: