Pola vijeka čekali, pa izgubili milion

U lokalnoj upravi, ali i opoziciji, smatraju da bi i Specijalno tužilaštvo trebalo da ispita kako je Opština, zbog bizarnog razloga, ostala bez parcele u srcu Pristana, vrijedne čak oko milion eura
107 pregleda 7 komentar(a)
kino-bašta Pristan, Foto: Samir Adrović
kino-bašta Pristan, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 26.08.2015. 19:10h

Nasljednici čuvenog brodovlasnika i bankara Lale Zubera uspjeli su da povrate izuzetno vrijednu imovinu u Ulcinju, jer je Opština nije privela namjeni ni više od pola vijeka nakon što je oduzeta.

U lokalnoj upravi, ali i opoziciji, smatraju da bi i Specijalno tužilaštvo trebalo da ispita kako je Opština, zbog bizarnog razloga, ostala bez parcele u srcu Pristana, vrijedne čak oko milion eura.

Predsjednik Opštine Fatmir Đeka tvrdi da Opština grčevito pokušava da sačuva ono što joj pripada.

“Izgubili smo spor i neka svako snosi odgovornost zbog onoga što je radio ili nije radio da sačuvamo vrijedno zemljište i privedemo ga namjeni”, kazao je Đeka “Vijestima”.

Lider opozicione DUA Mehmet Zenka ocijenio je, međutim, da su neki opštinski funkcioineri, zbog ličnih interesa, učinili sve da Opština izgubi spor.

“Ne znam za presudu još, ali ako je to tako neko će morati da snosi odgovornost”, kazao je on.

Nakon gotovo decenijskog postupka, pravosnažnom presudom Vrhovnog suda iz aprila, Novak Zuber, Marina Tot i Aleksandra i Đorđe Stefanović dobili su 676 kvadrata zemljišta u Pristanu, na mjestu nekadašnje kino-bašte, jer Opština, odnosno Centar za kulturu kao korisnik, nijesu prostor priveli namjeni. Vještaci su konstatovali da parcela, oduzeta porodici Zuber 1954. godine, više ne služi za obavljanje kulturnih djelatnosti, već se izdaje kao privremena lokacija na kojoj već deceniju egzistira noćni i disko-klub “Fama”, zakupca Vedata Ljamovića.

Nasljednici Lale Zubera podnijeli su Komisiji za povraćaj i obeštećenje zahtjev za povraćaj zemljišta početkom 2006. godine. Komisija je djelimično usvojila zahtjev rješenjem donesenim krajem 2013. godine, a saga je okončana presudom Vrhovnog suda.

Opštinski sekretar za zaštitu imovine Gzim Hadžibeti saopštio je da je Vrhovni sud odbio žalbe Opštine, države i Fonda za obeštećenje.

“Koliko sam upoznat, Zuberi su pokrenuli postupak upisa u katastar”- kazao je on.

Opština je izjavila i ustavnu žalbu, ali je malo vjerovatno da će to spriječiti Zubere da uknjiže imovinu na svoje ime.

“Da smo priveli prostor namjeni, Zuberi su mogli dobiti samo obeštećenje. Ovako su postali vlasnici”, kazao je Hadžibeti.

Krivična prijava zbog zakupa zemljišta ranije podnesena

Protiv direktora JP Centra za kulturu Nailja Drage, visokog funkcionera Force, već postoji krivična prijava zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj, tako što je na jednom od tendera za zakup kino-bašte prihvatio ponudu Ljamovića, iako je bilo učesnika koji su nudili znatno više novca.

Zakupac kino-bašte Vedat Ljamović važi za čovjeka koji ima bliske i rodbinske odnose sa visokim opštinskim funkcionerima iz Force.

Koliko je Opština izgubila forsirajući diskoteku umjesto kino-bašte, najbolje svjedoči činjenica da će cijena parcele od 480 metara kvadratnih na licitaciji izvjesno biti veća od milion eura.

Bonus video: