Pola vijeka zanata staropodgoričke familije: Fabrika kolača porodice Pecović

„To je bio početak, radilo se dosta, po recepturama iz hotela 'Crna Gora'. Tadašnje recepture su se zadržale do današnjih dana, naravno sa nekim neophodnim izmjenama. Ono što je bitno, jeste da se od zanatskog načina ne odričemo. Imamo naše autentične kolače, kao što su tofi, dijana, padobrance...”, kaže Slavica
1454 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2018. 19:35h

Najbolja reklama za našu firmu su njeni zaposleni i zadovoljni kupci. Posvećenost, kvalitet i ljubav prema poslu, dobar odnos sa kupcima i zaposlenima su uspješan 'recept', koji koristimo 50 godina”, navode iz porodice Slavice Pecović.

Staropodgorička porodica Pecović, ove godine obilježava pola vijeka, odnosno 50 godina od kako su otvorili poslastičarnicu nekadašnju „Mladost”, od 1968. do 1972. na lokaciji preko Morače, a sadašnju „Dijanu” kod Autobuske stanice.

U poslu, su uspjeli da se održe, poštujući tradicionalne recepture, zadržavajući zanatski način rada i sa uvođenjem novina.

“Sve je počelo 28. marta 1968. godine, kada smo ja i moj pokojni suprug Tomo otvorili poslastičarnicu preko Morače u prostorijama bivše ambulante MUP-a, koju smo nazvali „Mladost”.

Na taj dan, koji je inače Slavicin rođendan, počela je uspješna priča, koja i danas traje sa dosta novozaposlenih, nekoliko njih sa stažom od 15 do 20 i više godina, desetak koji su ostvarili penziju.

“Mi smo jedna velika porodica”, ističe Slavica.

A da je tako, uvjerila se i ekipa „Vijesti”, kada je sa njom i sinom Nikolom, došla u poslastičarnicu „Dijana”, gdje su je nasmijani radnici dočekali sa osmijehom, poljupcem i zagrljajem od srca.

„Mi smo tada bili mladi i tako smo i dali ime poslastičarnici”, kaže Slavica, čiji su sinovi Nikola i Zoran, nastavili porodičnu tradiciju.

Slavica, kaže da je sve počelo od nekadašnjeg hotela „Crna Gora”, gdje su ona i Tomo radili, a zasluga za otvaranje poslastičarnice ide i čuvenom Bogdanu Vrbici, vrsnom majstoru, od kojeg su mnogi ispekli zanat.

“Bogdan je bio genijalac i neprevaziđen, od njega je moj suprug naučio zanat. Poslastičarnicu preko Morače držali smo nekoliko godina, pod zakup, da bi nakon toga se preselili kod Autobuske stanice, gdje smo kupili poslovni prostor i nastavili da razvijamo porodični biznis”, istakla je Pecović.

Prvih godina, kako je navela, dok su držali radnju preko Morače, često bi od umora zaspali u radionici i tako dočekali jutro puno obaveza.

„To je bio početak, radilo se dosta, po recepturama iz hotela 'Crna Gora'. Tadašnje recepture su se zadržale do današnjih dana, naravno sa nekim neophodnim izmjenama. Ono što je bitno, jeste da se od zanatskog načina ne odričemo. Imamo naše autentične kolače, kao što su tofi, dijana, padobrance...”, kaže Slavica.

Ističe da sada u 80 godini, gledajući unazad, ne bi ništa promijenila.

Trenutno imaju 19 radnika, svi su zaposleni na neodređeno.

Povodom pola vijeka postojanja, poslastičarnica “Delicija” u Ulici Ivana Vujoševića, se renovira da bi dobila novi izgled.

“U čast toga jubileja, želimo da 'Deliciju' pretvorimo u još ljepši i slađi kutak”, istakla je Slavica.

Osim uspjeha na poslovnom planu, mnogi zaposleni su osnovali i porodice, a u posljednjih nekoliko godina rođeno je osmoro djece kod radnika.

Kako ističu, sigurnost u poslodavca, unosi harmoniju u porodicu.

Jedna od radnica koja radi dvije decenije u „Dijani” je i Mira Čavić, koja ističe da su prava familija i da je poslovnim odnosom prema zaposlenima prezadovoljna.

“Kao i mušterije, jer ljudi koji su dolazili i 1968. su i danas su naši kupci”, kaže Čavić.

Svake godine na sajmu u Italiji

U „Dijani” ništa ne prepuštaju slučaju.

“Svake godine idemo na sajam u Italiji, koji se održava u Riminiju. Sa nama ide i nekoliko naših radnika, jer je to najveći sajam iz naše branše u Evropi, možda i u svijetu”, kažu Pecovići.

Ističu da u proizvodnji primjenjuju HASAP standard za kvalitet i bezbjednost hrane.

Slavica Pecović je objasnila da je „Mladost” preimonovana u “Dijanu” u čast njene kćerke.

Mnogi đaci došli na praksu i ostali

Pecovići ističu da imaju kvalitetnu dugogodišnju saradnju sa školom „Sergije Stanić", čiji đaci redovno pohađaju praksu kod njih, a pojedini su se nakon školovanja zaposlili u „Dijani".

"To je škola, gdje se stvarno dobro radi sa đacima, nastavni kadar im na jedan kvalitetan način prenosi znanje. Dokaz tome su i brojne nagrade, koje osvajaju na raznim takmičenjima, kod nas i inostranstvu", navode Pecovići.

Istakli su da sa mladima treba raditi sa strpljenjem i prenositi im znanja i iskustva, kao i odnositi se prema njima sa osjećanjem.

Jedan od onih, koji je nakon školovanja u “Sergije Staniću” i prakse kod Pecovića, zasnovao radni odnos prije 21 godinu je Nenad Janković.

Najstariji radnik po stažu je Jovo Nikač, koji kod Pecovića radi 26 godina.

"Mi smo ovdje jedna familija, kao poslastičar sam počeo da radim u 'Dijani' i veoma sam zadovoljan. Da je tako, govori i radni staž", kaze Janković.

Mlada Biljana Pejović, nekoliko godina radi u "Dijani" i takođe je bila na praksi tokom školovanja kod Pecovića.

"Zadovoljna sam poslom, kolektiv je dobar i nemam zamjerki, kazala je Pejović.

Galerija

Bonus video: