Polemika u Herceg Novom: Televizija nije igračka

Zbog kratkog roka ostavljenog za početak rada TV, novi projekat vlasti primljen je sa dosta skepse
74 pregleda 0 komentar(a)
radio herceg novi, Foto: Slavica Kosić
radio herceg novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 06.10.2018. 15:43h

Iako je Skupština opštine Herceg Novi još prije sedam godina usvojila odluku o osnivanju lokalne televizije, tek je prošle sedmice učinjen prvi konkretan korak: Savjet JRD Radio televizije Herceg Novi donio je Odluku o otvaranju javne rasprave povodom pokretanje televizijskog programa.

“S obzirom na to da nikada nije urađeno ozbiljno istraživanje javnog mnenja, smatrali smo da je neophodno ispitivanje stavova građana o njihovim očekivanjima od televizijskog programa. Savjet želi da sasluša i mišljenje struke, odnosno medijskih radnika, zbog čega smo zatražili i produkciju tri radijske i jedne video priče, te okrugli sto. Odluka je stupila na snagu 1. oktobra i trajaće 45 dana”, objašnjava predsjednik Savjeta dr Vuk Vuković.

Predsjednik Opštine Stevan Katić, međutim, prije mjesec i po gostujući u Jutarnjem program TV Vijesti, najavio je početak rada lokalne TV za Dan grada - 28. oktobar.

Zbog kratkog roka ostavljenog za početak rada TV, ali i zato što zaposleni u Radiju imaju malo informacija, projekat je primljen sa dosta skepse.

“Znači li to da će dio zaposlenih ostati bez posla, da li će budžet namijenjen za finasiranje Radija biti smanjen, da li ćemo, kako se nezvanično priča, morati da radimo i na Radiju i na TV”, kaže jedan od novinara u Radiju.

150 hiljada eura izdvojeno je budžetom Opštine Herceg Novi za kupovinu televizijske opreme. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, za nabavku opreme već su počeli pregovori sa jednim dobavljačem iz Podgorice

Prema nezvaničnim informacijama, već su počeli radovi u dvorani “Park” gdje je određen prostor za rad i emitovanje programa.

“Televizija nije igračka. To je skup medij koji zahtijeva odličnu opremu, dobar radni prostor, tehnički obučen kadar i novinare. Bez kvalitetnog programa sve je uzaludno. Dakle, riječ je o godinu intenzivnog administrativnog, edukativnog i programskog rada”, kategoričan je Vuković.

Osnivačkim aktom za finansiranje JRD RTV Herceg Novi predviđeno je izdvajanje od dva odsto godišnjeg budžeta opštine. U ovoj godini bi to iznosilo oko 360.000 eura. TV Boka sa tri puta većim budžetom nije opstala duže od godinu i po.

“Vijesti” ni poslije mjesec nisu iz lokalne uprave dobile odgovore.

Bonus video: