Policajac i pas su neustrašivi tandem

Psi i njihovi vodiči u svim policijama svijeta, pa i našoj, dio su elitnih policijskih snaga
1368 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 16.07.2017. 08:15h

Crnogorska policija još pamti Agu, njemačkog ovčara, koji je šezdesetih godina prošlog vijeka učestvovao u rasvjetljavanju brojnih krivičnih djela i na kraju nastradao od naoružanih bjegunaca na brdu Gorica u Podgorici. Pamti se i Mark koji je proslavio odgajivačnicu službenih pasa u Zagoriču svojim podvizima i šampionskim peharima.

Policija i danas može da se podiči vrhunskim službenim psima - XSali, Vučko, Bist, Badi, Džesi i Tina.

Psi i njihovi vodiči u svim policijama svijeta, pa i našoj, dio su elitnih policijskih snaga.

Njihova odanost prema vodiču i, samim tim njihovom partneru i najboljem prijatelju, i njihova spremnost da u svakom trenutku za policajca daju život oduvjek je izazivala divljenje i poštovanje. Taj neustrašivi tandem prvi ide u otkrivanje eksploziva, droge i na najopasnije kriminalce.

XSali je belgijski ovčar malinoa i njegov zadatak u policiji je da pronalazi ekspoloziv. Ta ljepotica jedini je pas u crnogorskoj policiji koji služi za tu namjenu. Njen i zadatak njenog vodiča Darka Gardaševića je da obezbijedi sugurnost svakog građanina na stadionima, sporskim dvoranama, aerodromima, a ovih dana njih dvoje dali su puni doprinos da posjetioci “Sea dance” festivala bezbrižno uživaju u muzici i provodu.

Ona je ta koja je neumorno radi nakon svake lažne dojave o podmetnutom eksplozivu. XSali ima tri godine. U kontaktu sa običnim ljudima je veoma nježna, vesela i druželjubiva kada joj to dozvoli Gardašević, u što su se uvjerili reporteri “Vijesti”. Kada je na zadatku, ozbiljna je, marljiva, odgovorna i neumorna.

Vučko, njemački ovčar star jednu godinu, obučava se da sa XSali pronalazi ekspolziv.

Taj lijepi mladi pas ljude gleda pravo u oči i na svaki, čak i najtiši zahtjev svog vodiča Časlava Vujovića reguje u trenutku.

Bist je rase maliona i ima šest godina.

Njegov vodič je Mladen Radunović.

Bist i Badi, čiji je vodič Velibor Šekarić, ne druže se sa nepoznatim ljudima.

Badi je rotvajler i star je dvije godine.

Nedruželjubiva je i sedmogodišnja Tina, ženka njemačkog ovčara. Njen vodič je najiskusniji i najobrazovaniji policajac u Timu za obuku vodiča i dresuru službenih pasa Predrag Berhanović.

Berhanović ima prestižnu licencu EU instruktora. Bist, Badi i Tina dresirani su da napadnu i onesposobe kriminalca i odbrane policajca. Kada zalaju i podignu prednje šape čovjeku u trenutku od straha klecnu koljena.

Šestogodišnja Džesi, predivna šestogodišnja ženka maliona, sa svojim partnerom Slobodanom Živaljevićem zadužena je da pronalazi drogu i u tome je veoma uspješna.

Te impresivne životinje koje su reporteri “Vijesti” imali zadovoljstvo da vide i nakratko se sa njima druže nijesu jedini koje policija sada ima. Ostali psi su mladi i još su na obuci i, kazali su, kada budu spremni građani će imati priliku da ih vide u društvu njihovih vodiča.

“Tim za obuku vodiča i dresuru sužbenih pasa nalazi se u sastavu Posebne jedinice policije, a korijeni njegovog nastanka datiraju još od 1958. godine kada je formirano prvo odjeljenje vodiča službenih pasa i istovremeno registrovana i prva odgajivačnica njemačkih ovčara u SFRJ sa sjedištem u Zagoriču. Od tada je tim funkcionisao i izgrađivao se u sastavu Specijalne jedinice i Sektora granične policije i, na kraju, Posebne jedinice policije što je i logičan slijed jer su specijalnosti ovoga tima usko vezane sa poslovima i zadacima ovih organizacionih cjelina”, kazao je “Vijestima” komandir Tima za obuku vodiča i službenih pasa Dušan Đukić.

On je rekao da se u policiji najviše koriste psi za otkrivanje narkotika, eksploziva, oružja, za pronalaženje tragova i predmeta krivičnih djela, zatim za potrebe hapšenja opasnih lica, sprovođenje uhapšenih, održavanje javnog reda i mira i obezbjeđivanje objekata, za pretres objekata i prevoznih sredstava, pronalaženje nestalih i zalutalih ljudi, u uslovima elementarnih nepogoda i spasavanja ugroženih lica, za potrebe napada i odbrane, asistencija antiterorističkikih timovima...

“Upotreba službenog psa napadača je neprocenjiva naročito ako se zna da je takav pas spreman i da se žrtvuje da bi onesposobio napadača, spasio život vodiča i druge nevine živote”, kazao je Đukić. On je rekao da je prisutnost policijijskih pasa na aerodomima, lukama, željezničkim i autobuskim stanicama uglavnom preventivna.

“Najveći efekat ima prilikom rutinskih kontrola kada istančan njuh jednog obučenog službenog psa za otkrivanje ekspoloziva i narkotika može da otkrije i hermetički zapakovane materije”, kazao je Đukić.

U Crnoj Gori službene pse posjeduje samo policija, dok u drugim zemljama pored policije imaju ih i carinske i vojne službe.

“Ono što razlikuje policijske pse od drugih pasa je prije svega odabir jedinke u okviru neke rase. U zavisnosti od potreba službe i vrste zadataka za koje će se pas obučavati pristupa se dužoj specijalizovanoj obuci koja različito traje u odnosu na predviđenu namjenu za koju se pas obučava. To je višemjesečni mukotrpan rad koji zahtijeva maksimalnu posvećenost vodiča. Svaki je korak unaprijed isplaniran i kroz socijalne, fizičke i druge treninge. Kroz usko specijalizovanu obuku gradi se karakter i ličnost jedinke i u konačnom stvara operativan pas. Moguće greške u tom procesu možda se neće moći ispraviti. Zato je specifičan profil vodiča važan za rad sa službenim psima jer policajac u toku rada ugrađuje i dio svoje ličnosti”, kazao je Đukić.

Nakon završetka obuke, rekao je on, službeni pas će svoj radni vijek provesti u stalnom angažovanju dajući svom vodiču odanost, povjerenje i spemnost da žrtvuje i život štiteći ga.

“Zbog toga je potpuno opravdana činjenica da sa svojim vodičima nose epitet elitnih jedinica”, kazao je Đukić.

Psi su i dalje najsavršenije antiterorističko sredstvo

"Psi su stotinama godina korišćeni u različite svrhe od kojih su mnoge, naravno, povezane sa njihovim izuzetnim čulom mirisa. Oni su se već proslavili kao lovci i spasioci, a sada su sve češće 'savršeno antiterorističko sredstvo'”, kazao je Đukić.

On je rakao da je upotreba službenih pasa za otkrivanje eksploziva neprocjenjiva, naročito posljednjih godina uslijed sve većih aktiviranja terorističkih i drugih kriminalnih organizacija.

"Uređaji koji se trenutno koriste za otkrivanje eksplozivnih materija su fascinantni i svakim danom sve napredniji, ali službeni pas je i dalje nepravaziđen. On je tu da onjuši prostoriju, avion, voz, automobil... Prvi detektuje opasne materije i na kraju se prvi žrtvuje. Njihov istančan njuh može da registruje mala isparenja ekspoloziva mjerena molekulima i što je najvažnije sa dovoljno velike distance za bezbjednost ljudi”, kazao je Đukić.

Vodiči ih često vode kući da bi izgradili bliskost i povjerenje

Dušan Đukić je rekao da rad sa službenim psima u policiji zahtijeva niz znanja, vještina, timski rad, velika odricanja i veliku ljubav prema tim životinjama.

On je objasnio da su pripadnici tima posebno selektovani i obučeni službenici koje od drugih kolega odvaja poseban afinitet za rad sa životinjama, a koji podrazumijeva veliku ljubav prema psima, posvećenost i spremnost na mnoga odricanja.

“Rad sa službenim psima često ne poznaje radno vrijeme jer veza koja se stvori između vodiča i njegovog psa traži ponekad 24 sata rada. Zbog toga mnogi vodiči povremeno vode svoje pse i kući kako bi stvorili čvrstu vezu i povjerenje što je jedan od preduslova kvalitetne dresure i kasnije preciznog i uspjenog izvršavanja zadataka”, kazao je on.

Pripadnici tima prolazili su proces stručnog osposobljavanja u specijalizovanim centrima za obuku vodiča i službenih pasa u inostranstvu gdje su sticali neophodna znanja i vještine po najvećim EU standardima.

U mnogim zemljama policjski pas ubijen na dužnosti nerijetko se sahranjuje sa počastima. Kod nas nije tako, ali se i u Crnoj Gori ranjavanje i ubistvo policijskog psa smatra krivičnim djelom.

Galerija

Bonus video: