Policajac Vesko Knežević: Prijete mi jer pričam o nečasnim radnjama

Policajac tvrdi da su sa Aerodroma Tivat “odletjele” brojne osobe čija se imena nalaze u bazama Interpola
845 pregleda 26 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2012. 18:58h

Službenik Uprave policije Vesko Knežević, koji je, kako kaže, već sedam godina u nemilosti pretpostavljenih u policiji, tvrdi da je početkom avgusta ove godine, bez razloga, maltretiran na Aerodromu Tivat, gdje je i radio prije nekoliko godina.

Knežević tvrdi da se, zbog toga što je 2006. godine javno progovorio o zloupotrebama prilikom pregleda putnika na Aerodromu Tivat, našao na udaru rukovodioca Ispostave granične policije u Tivtu Zorana Stanovića ali i drugih kolega, zbog čega već sedam godina nema stalno rješenje o radnom mjestu.

Policajac još tvrdi i da je obolio zbog dvogodišnjeg šikaniranja i premještanja sa jednog na drugo radno mjesto, zbog čega je već godinama na bolovanju.

“Posljednje u nizu što sam doživio od svojih kolega je maltretiranje, nakon što sam se parkirao ispred pristanišne zgrade Aerodroma Tivat.

Objasnio je da se sve “može lako dokazati, samo ako se uzmu snimci sa video - kamera”

Ostavio sam 2. avgusta ove godine automobil pored dva druga džipa, sa ruskim tablicama, a potom izašao da sačekam gazdaricu.

Zbog prekršaja mi je odmah prišao policajac Radmanović - vođa smjene, koji je reagovao, a potom me priveo u službene prostorije policije. Tu me je maltretirao, vrijeđao, zbog čega sam tužiocu ali i Upravi policije podnio prijavu protiv njega”, tvrdi Knežević.

Objasnio je da se sve “može lako dokazati, samo ako se uzmu snimci sa video - kamera”.

Završio kod ljekara

“Kolega Radmanović me je vrijeđao, uličarski se ponašao, a da za to nije imao nikakvog razloga jer sam mu prije toga dao dokumenta i kazao da sam kolega"

Policajac, rodom iz Berana, tvrdi da je nakon maltretiranja u policijskoj sobi Aerodroma Tivat završio u Hitnoj pomoći u Tivtu, gdje je tražio pomoć ljekara.

“Kolega Radmanović me je vrijeđao, uličarski se ponašao, a da za to nije imao nikakvog razloga jer sam mu prije toga dao dokumenta i kazao da sam kolega.

Za mene je to još jedan dokaz da sam nepoželjan na tom prelazu, jer sam javno govorio da je 300 ljudi, bez ikakve pasoške kontrole, te 2005. godine otišlo iz zemlje preko tog graničnog prelaza i to bez ikakve kontrole”, naveo je Knežević, koji je prijavu i fotografije o incidentu ispred pristanišne zgrade dostavio UP i tužiocu.

Policija: Istraga o incidentu

Uprava policije saopštila je “Vijestima” da je 2. avgusta oko 14,20 časova došlo je do narušavanja javnog reda i mira.

“Povodom navedenog događaja službenici Ekspoziture granične policije Tivat su izradili potrebnu dokumentaciju i dostavili je službenicima Ispostave Tivat na dalje postupanje.

Aerodom Tivat

"To rješenje sam uz prijetnje i pritisak potpisao, ali je kasnije Komisija za žalbe UP prihvatila moju prijavu, zbog čega je to rješenje proglašeno ništavnim"

Nakon okončanja postupka bićemo u mogućnosti da damo više informacija o ovom događaju”, piše u odgovorima UP.

Policajac Knežević tvrdi da već nekoliko godina nema rješenje o radnom mjestu, a Uprava policije je “Vijestima” saopštila da je raspoređen u Ispostavu granične policije Herceg Novi - Ekspozitura granične policije Sutorina, ali da se trenutno nalazi na bolovanju.

“Starješine policije su mi 2009. silom uručile nezakonito rješenje da sam raspoređen u Plovnoj jedinici Herceg Novi i to u vrijeme dok sam bio na bolovanju.

To rješenje sam uz prijetnje i pritisak potpisao, ali je kasnije Komisija za žalbe UP prihvatila moju prijavu, zbog čega je to rješenje proglašeno ništavnim.

Oni kažu da sam raspoređen PJ Herceg Novi - Sutorina, ali u Kadrovskoj službi su mi direktno pojasnili da tog rješenja nema i da ga ne može dobiti jer sam na bolovanju”, tvrdi Knežević.

Prijetnje smrću

"Nikada mi na zahtjeve nije odgovoreno, pa čak ni da li je vođena istraga na osnovu mojih prijava da me je neko zvao i prijetio smrću"

Policajac je kaže zbog “svojevrsnog rata” sa starješinama u UP, o čijim nečasnim radnjama je javno govorio i često podnosio prijave, bio na na meti “prijetnji smrću”.

“Za ovih nekoliko godina više puta mi je prijećeno preko mobilnih telefona, zbog čega sam tražio zaštitu od Uprave policije.

Nikada mi na zahtjeve nije odgovoreno, pa čak ni da li je vođena istraga na osnovu mojih prijava da me je neko zvao i prijetio smrću.

Zbog tih prijetnji, ali i drugih direktnih maltretiranja i prozivki, godinama živim u stalnom strahu i to sve zbog toga što sam zbog ponosa i hrabrosti progovorio šta se radi na tom graničnom prelazu”, naveo je Knežević, čije se brojne prijave nalaze u fiokama UP i tužioca i nikada nije saopšteno jesu li istrage zatvorene ili se još provjervaju njegovi navodi.

Ta objašnjenja Uprava policije nije dala ni u dopisu “Vijesti” na pitanje da li se još vodi istraga po njegovim prijavama.

Neka kažu gdje je sveska gratis putnika

Službenik Uprave policije Vesko Knežević kaže da će “ići do kraja” kako bi na vidjelo izašla istina o brojnim zloupotrebama i propustima, koje su činile njegove kolege na graničnom prelazu - Aerodrom Tivat.

Ilustracija

“Makar 15 zvučnih imena kriminalaca, koji su bili na potjernicama Interpola, su uz aminovanje Stanovića pušteni da lete bez kontrole”

Knežević je upitao pretpostavljene u Upravi policije da javno saopšte gdje je sveska gratis putnika, u koju su se, navodno, 2005. godine upisivala imena putnika, koji su propuštani bez ikakve kontrole.

“To znaju sve moje kolege, koje su u to vrijeme radile na tom prelazu. Zoran Stanović je naređivao ko i kada da se propusti bez kontrole, ali smo mi vodili internu evidenciju o tome ko su bili ti putnici”, kazao je Knežević.

On tvrdi da su te godine sa Aerodroma Tivat “odletjele” brojne osobe, čija se imena nalaze u bazama Interpola. “Makar 15 zvučnih imena kriminalaca, koji su bili na potjernicama Interpola, su uz aminovanje Stanovića pušteni da lete bez kontrole”, tvrdi Knežević.

“Vijesti” su pitale Upravu policije da li se vodi istraga o njegovim tvrdnjama da su te godine napravljene “krupne zloupotrebe na tom graničnom prelazu”.

“Imajući u vidu da se kod nadležnih institucija postupa po prijavama V.K. mišljenja smo da bi komentarišući pojedine slučajeve mogli negativno uticati na dalji tok istrage”, odgovorila je UP uz konstataciju da je “bezbjednost građana Crne Gore, turista, privrednika i svih drugih lica koja borave u našoj zemlji je prioritetna u aktivnostima i postupanjima službenika Uprave policije”.

Galerija

Bonus video: