Policajci bijesni, još čekaju 300.000 eura

Procjenjuje se da su pojedinačna potraživanja službenika od šest pa čak i do deset hiljada eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2013. 21:58h

Budvanski policajci, njih oko 60 , i deset njihovih kolega iz Kotora, dobili su spor, pred kotorskim Osnovnim suduom, koji je usvojio njihov tužbeni zahtjev i naložio da im poslodavac, Uprava policije, isplati oko 300.000 eura na ime prekovremenih sati.

Ovo je drugi put da kotorski sud u protekle tri godine, od kada su policajci pokrenuli spor, presuđuje u njihovu korist, ali u Upravi policije i dalje žele da prolongiraju svoju obavezu, pa kao i prošlom slučaju - podnose žalbu na presudu.

Nakon što je prije godinu Osnovni sud presudio u korist policijskih službenika, Uprava policije je odmah podnijela žalbu, da bi Viši sud naložio da se vrati na ponovni postupak, dajući preporuke .

Advokat službenika područnih jednica Budve i Kotora Jovan Pejović potvrdio je za “Vijesti” da je kotorski Osnovni sud presudio u njihovu korist, te pojasnio da su u potpunosti poštovane preporuke koje je Viši sud dao.

“Uvažena preporuka Višeg suda da se u tužbenom zahtjevu umanje iznosi nadoknada za dežurstva, kada je riječ o inspektorima, dok je za policajce ostalo isto. Iz tužbenog zahtjeva su korigovane te sume, i sud je presudio u korist službenika. Međutim, iako su usvojene sve preporuke Višeg suda, Uprava policije je podnijela ponovo žalbu“, naveo je Pejović.

Policajci su pokrenuli spor za isplatu prekovremenog rada za 2007, 2008. i 2009, što se procjenjuje da su pojedinačna potraživanja službenika od šest pa čak i do deset hiljada eura.

Najavljena ponovna žalba Uprave policije na presudu, koju je kotorski sud donio po preporukama Višeg suda, izazvala je veliki revolt među pripadnicima policije, jer kako je „Vijestima“ rečeno, Uprava policije na sve načine želi da prolongira isplatu.

„Godinama radimo, a nije nam uopšte isplaćen prekovremeni rad. Sada je ta cifra već dostigla nekoliko hiljada eura, ali isto tako su naša dugovanja ogromna, jer mnogi od nas su podstanari, tako da se teško sastavlja kraj sa krajem. Mnogi od nas su gladni, iako o tome niko ne želi da govori. Mnogima prijeti isključivanje struje, telefona, računi pristižu”, rekao je jedna od pripadnika policije koji nije želio da mu se ime pojavljuje u javnosti zbog straha od posljedica.

Zakonom o zaradama državnih službenika i namještenika, predviđeno je da im se zarada uvećava po 40 odsto za prekovremeni rad i rad noću, kao i 50 odsto za rad na državne i vjerske praznike.

Podsjećamo da je Osnovni sud u Podgorici nedavno usvojio tužbeni zahtjev 16 službenika Uprave policije, koji su kao i kolege iz Budve dobile spor, a tužbeni zahtjev je glasio na ukupni iznos od 155.000 eura.

Službenici policije su prinuđeni da sudskim putem, a u posljednje vrijeme i posredstvom Agencije za mirno rješavanje sporova naplate ono što im zakonom pripada, a što im je poslodavac uskratio.

Specijalci presavili tabak

I pripadnici Posebne jedinice policije, njih oko 80, presavili su tabak, pa su nedovno podnijeli tužbu protiv države Crne Gore zbog neisplaćenih zarada za prekovremeni i rad u neradnim danima, kao i zbog neisplaćenih dnevnica za razne obuke, doškolovavanja i vanredna angažovanja.

Pripadnici elitne policijske jedinice tužbom traže da im se isplate zarade za prekovremeni i noćni rad, zarade za rad državnim i vjerskim praznicima, izlasci na teren, angažovanja u drugim crnogorskim gradovima van mjesta boravišta ili drugim državama..., sa kamatama, počev od 2005.

Bonus video: