Policija da obezbijedi stvaranje tolerantnog okruženja

Iz savjeta su apelovali da je posebno važno da se nastave specijalističke policijske obuke, dalja senzibilizacija policije za rad i pristup LGBT zajednici kao i da se policijska kontakt mreža učini više vidljivom i dostupnom
102 pregleda 1 komentar(a)
mr Aleksandar Saša Zeković, Foto: Savo Prelević
mr Aleksandar Saša Zeković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.03.2015. 14:15h

Uprava policije treba da obezbijedni stvaranje tolerantnog okruženja u policijskoj organizaciji za sve LGBT osobe kako se ne bi suočavale s distancom i trpjele diskriminaciju na osnovu seksualne orjentacije i rodnog identiteta, apelovali su iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Iz Savjeta je saopšteno da su razmatrali pritužbu nekoliko LGBT organizacija u vezi primjene policijskih ovlašćenja, nakon provedenog postupka, konsulatacija sa civilnim društvom i LGBT pokretom.

Naveli su da je Savjet snažno posvećen uspostavljanju i njegovanju dijaloga i povjerenja između policije i marginalizovanih društvenih grupa, posebno onih koji se suočavaju sa snažnom društvenom distancom i neprihvatanjem.

„Razvijanje i stalno poboljšanje kvalitetnog, odgovornog i partnerskog odnosa policije sa svim manjinskim zajednicama strateško je opredjeljenje Savjeta za građansku kontrolu rada policije“, navodi se u saopštenju Aleksandra Saše Zekovića.

Oni su pozdravili uspostavljene mjere obezbjeđenja Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova i Centra bezbjednosti Podgorica, javnih lokacija na kojima se dešava kulturni, društveni i zabavni život crnogorske LGBT zajednice.

„Mjere cjelodnevnog nadzora, koje se preduzimaju, po inicijativi same policije, i uz značajne resursne napore, pokazale su se opravdanim i zaslužuju punu podršku i pohvalu svih demokratskih struktura. Od kada su uspostavljene serijski napadi na ova mjesta su u potpunosti obustavljeni“, kazali su iz Savjeta.

Dodali su da to tijelo snažno podržava nastavak aktivnosti koji doprinose obnovi, njegovanju i jačanju međusobnog povjerenja.

„S tim u vezi od ključne je važnosti, da se implementiraju strateške mjere iz Strategije za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori, koju je, Vlada, na osnovu komunikacije i saradnje s LGBT zajednicom, usvojila 9. maja 2013. godine“, ocjenjuje se u saopštenju.

Iz Savjeta su pozvali direktora Stojanovića da preduzme odgovarajuće korake kako bi se u punu funkciju stavio Tim povjerenja Uprave policije i LGBT zajednice u cilju kvalitetnijeg monitoringa, komunikacije i dijaloga o primjeni policijskih ovlašćenja u slučajevima diskriminacije i nasilja nad LGBT osobama.

„Posebno je važno da se nastave specijalističke policijske obuke, dalja senzibilizacija policije za rad i pristup LGBT zajednici kao i da se policijska kontakt mreža učini više vidljivom i dostupnom“, apelovali su iz Savjeta.

Oni su pozvali Stojanovića da se osnaže aktivnosti i pruži potrebna podrška stvaranju tolerantnog i podsticajnog okruženja u samoj policijskoj organizaciji za sve LGBT osobe kako se ne bi suočavale s distancom kolega i kako ne bi trpjele diskriminaciju i suočavale s drugim negativnim posledicama po osnovu svoje seksualne orjentacije i rodnog identiteta.

Savjet preporučuje da se ta posvećenost, i principi, reafirmišu kroz posebnu izjavu koja će biti dostupna svima u policiji i javnosti u cjelini.

„Savjet za građansku kontrolu policije ohrabruje dalje jačanje partnerstva Uprave policije, LGBT zajednice i grupa koje je zastupaju na polju obrazovanja, analize efekata rada, monitoringa primjene policijskih ovlašćenja i izdavačke produkcije u cilju jačanja međusobnih kapaciteta i povjerenja, te redovne i blagovremene komunukacije i informisanja“, kaže se u saopštenju.

Oni smatraju da je posebno važno osnažiti kapacitete policije za doslednu i efikasnu primjenu zakona i krivično pravnu zaštitu LGBT osoba.

Bonus video: