Policija gumenim mecima pucala na građane

MUP tvrdi da je policija dostavila nadležnima sve informacije...
202 pregleda 70 komentar(a)
Policija, Foto: Savo Prelević
Policija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.03.2016. 06:36h

Ministarstvo unutrašnjih poslova priznalo je da je policija na protestima 24. oktobra koristila gumene metke protiv učesnika, tvrdeći i da su nadležnim organima dostavljene sve informacije za rasvjetljavanje zloupotreba policijskih ovlašćenja nakon razbijanja demonstranata ispred parlamenta.

Do sada su jedino dva policajca osumnjičena da su se te večeri ogriješili o zakone.

“Interni mehanizmi nadzora i kontrole u Upravi policije istražuju način na koji su korišćena sredstva poput suzavca i gumenih metaka. U dosadašnjim postupcima, oni su procijenili da su ova sredstva korišćena isključivo kako bi se izbjegao direktan kontakt sa demonstrantima i fizički napadi”, piše u odgovoru MUP-a na prijavu postupaka policije protiv jednog novinara tokom oktobarskih protesta Savjetu Evrope.

Onlajn platformi Savjeta Evrope za promociju zaštite i bezbjednosti novinara prijavljeni su 7. decembra hapšenje, prijetnje i napad na urednika portala In4s Gojka Raičevića u oktorbru prošle godine.

MUP je odgovorio 3. marta, posredstvom ambasadorke u Savjetu Evrope Božidarke Krunić.

Policija još nije javno saopštila koja su sve sredstva prinude korišćena tokom demonstracija, niti je odgovorila na optužbe pojedinaca, nevladinih organizacija i opozicije da je koristila i gumene metke.

U dostavljenoj informaciji, MUP ponavlja da treba razlikovati “visoko profesionalnu” reakciju policije na platou ispred parlamenta tokom napada dijela demonstranata na policajce i pojedinačne slučajeve “eventualne zloupotrebe” nakon toga širom Podgorice.

“Svi slučajevi navodnih zloupotreba policijskih ovlašćenja dogodili su se isključivo nakon napada na policijske službenike ispred parlamenta i sve slučajeve treba posebno istražiti i provjerit kako se ne bi dovodilo u pitanje postupanje policije tokom protesta i napada”.

MUP tvrdi da je Uprava policije dostavila tužilaštvu i Savjetu za građansku kontrolu i Unutrašnjoj kontroli sve informacije za procesuiranje tih slučajeva.

“Uprava policije pružila je nedležnom tužiocu sve potrebne informacije i pomoć sa ciljem da se rasvijetle svi pojedinačni slučajevi... Organima unutrašnje i građanske kontrole policije pružene su sve dostupne relevantne informacije za nepristrasnu analizu postupanja policijskih službenika kako bi se identifikovala individualna odgovornost i zaštitio integritet Uprave policije i precizna, uzdržana i oprezna reakcija policijskih službenika kada su napadnuti na platou ispred parlamenta”, stoji u pismu MUP-a.

“Naglašavamo posvećenost MUP-a i Uprave policije potpunoj istrazi slučajeva pojedinačnih zloupotreba policijskih ovlašćenja. Integritet policijskih službenika i njihovo pravilno postupanje su temelj vladavine prava”. Međutim, do sada su procesuirana i suspendovana samo dva policajca. Pripadnici SAJ-a Boro Grgurović i Goran Zejak optuženi su zbog prebijanja Milorada Mija Martinovića, iako se na video snimku vidi da je još petnaestak njihovih kolega tom prilikom prekoračilo ovlašćenja.

Nema osumnjičenih ni za ostale prijavljene slučajeve u kojima je i Savjet utvrdio da su policajci prekršili zakon, jer sajovci, na čelu sa šefom Radosavom Lješkovićem, iz solidarnosti neće da kažu ko je od njihovih kolega učestvovao u prebijanju, maltretiranju i progonu demonstranata i građana nakon razbijanja protesta ispred Skupštine.

Zbog toga nijesu trpjeli nikakve posljedice, osim što se protiv Lješkovića vodi disciplinski postupak, prema riječima bivšeg ministra Raška Konjevića.

MUP u informaciji Savjetu Evrope pominje samo dva suspendovana policajca, vjerovatno misleći na Grgurovića i Zejaka.

Ćute o udaranju Raičevića

MUP je izbjegao da odgovori Savjetu Evrope na dio prijave o napadu policajca na novinara Gojka Raičevića 24. oktobra, koji je dokumentovan video snimkom.

Na snimku se vidi kako maskirani policajac izlazi iz automobila i udara par puta Raičevića, bez ikakvog razloga. Savjet za građansku kontrolu policije utvrdio je da je došlo do “neprimjerene upotrebe sile nad građaninom Gojkom Raičevićem koji nije pružao otpor”.

MUP pokušava i da opravda hapšenje Raičevića 17. oktobra zajedno sa poslanikom Slavenom Radunovićem, tvrdnjom da je on nije bio tamo kao novinar već kao “aktivni učesnik protesta”, kao i da je odbio da se udalji sa prostora “asistencije” razbijanju šatorskog naselja Demokratskog fronta ispred parlamenta. Takođe, MUP tvrdi da Raičević i Radunović nijesu hapšeni već “privedeni” na ispitivanje u tužilaštvo.

Bonus video: