Policija majkama oduzela pa vratila šatore i ćebad

Željka Savković je poručila predstavnicima vlasti da "ako imate imalo ljudskosti pozovite koordinacioni odbor majki da uđe da razgovaramo"
198 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2017. 21:16h

Ispred zgrade Vlade ostalo je nekoliko stotina žena koje planiraju da tu provedu noć.

Majke sa troje i više djece traže da im se ne umanjuju naknade. Glasovima 42 poslanika Skupština je krajem godine izlgasala izmjene Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, kojima su naknade majkama sa troje i više djece smanjene sa 336 eura na 264, i sa 192 na 144 eura.

Nekoliko hiljada žena okupilo se danas ispred zgrade Vlade tražeći svoja prava. Policija je napravila zid ispred Vlade.

Organizatorke protesta traže da ih lično primi premijer Duško Marković.

Pročitajte kako je protekao protest:

20:01 Policija je vratila ćebad i šatore majkama koje su odlučile da noć provedu ispred zgrade Vlade. Prethodno policija je oduzela šatore i ćebad.

Ispred Vlade je nekoliko stotina žena.

17:48 Željka Savković je pozvala majke koje se ne osjećaju dobro da odu kući da odmore i da im se pridruže ujutro ispred Vlade.

"Odmorite, duga je noć. Možete ponovo doći ujutru. Istrajnije će ostati ovdje i čekati Duška Markovića", rekla je Savković.

Majke su poručile da su spremne da sačekaju zoru ispred zgrade Vlade

17:13 Majke su poručile da ostaju do daljnjeg ispred Vlade.

"Majke Crne Gore ostaju do zore", poruka je sa skupa.

Od predstavnika Vlade niko im se još nije obratio.

16:58 Majke skandiraju "Žene Duška čekaju", "Duško budi muško"

16:52 Željka Savković je poručila predstavnicima vlasti da "ako imate imalo ljudskosti pozovite koordinacioni odbor majki da uđe da razgovaramo".

"Tražimo da nas prime pet minuta da razgovaramo. Pozivam bivšu ministarku rada i socijalnog staranja Zoricu Kovačević da im se obrati. Molim vas još jednom obratite pažnju na zdravstveno stanje majki napravite prostor da dišete, ne dozvolite da padamo, za padanje nijesmo, ovdje smo da se izborimo za svoje pravo", poručila je okupljenim majkama Željka Savković.

16:47 Jednoj od žena ispred Vlade je pozlilo. Majke skandiraju predstavnicima Vlade "izađite napolje", Situacija se ponovo zaoštrava.

16:45 Željka Savković je pozvala nadležne da ne dozvole da danas stub porodice bude srušen.

"Ništa se ovdje neće dogoditi", poručila je Savković

16:42 Kako javlja ekipa "Vijesti" ispred Vlade je stigla Posebna jedinica policije.

Okupljeni ispred Vlade skandiraju "prepali se žena, prepali se žena"

16:14 Majke će ponovo tražiti da ih primi neko od nadležnih. Nakon toga odlučiće da li će provesti noć ispred zgrade Vlade.

15:22 Majke podnijele zahtjev na osnovu kojeg neko iz Vlade treba da ih primi na razgovor. Generalna sekretarka Vlade Nataša Pešić rekla im je da će ih pozvati na pregovore u roku od sedam dana.

Željka Savković moli majke da se raziđu, ali one žele da ostanu ispred Vlade.

"Ne želimo nemire, želimo mirno, dostojanstveno da sačekamo da nam se obrati neko iz Vlade", rekla je Savković

14:58 Koordinacioni odbor majki ulazi u Vladu.

Željka Savković je poručila da su majke pozvane od strane predstavnika Vlade da uđu i u ime koordinacionog odbora podnesu zahtjev da budu primljene na razgovor.

"Biće nam odgovoreno sljedeće sedmice", rekla je Savković prije ulaska u Vladu.

Majke skandiraju "ostajemo ovdje".

U dijelu Karađorđeve ulice nedaleko od Vlade je pojačano prisustvo policije pod punom opremom.

Policije ima i u dijelu Ulice Vuka Karadžića.

14:46 Savković je rekla da majke ponovo traže da ih neko iz Vlade primi i traže datum kada će majke doći da pregovaraju.

"Čekaćemo mirno", rekla je ona.

Majke aplauzom pozdravljaju medije koji su bili sve vrijeme uz njih.

14:45 Savković je kazala da su se majke Crne Gore prijavile Vladi da ih prime kao koordinacioni tim na prijavnici, a odgovor će biti službeno proslijeđen majkama.

"Majke Crne Gore koje ste došle iz svih gradova preuzimam odgovornost na sebe i kažem, ako ćete mirno i dostojanstveno da stojite ispred Vlade da sjednete i da čekamo da nam se neko obrati. Nadam se da naša policija koji su naša djeca, čije su majke korisnice ovih naknada neće zloupotrijebiti naše prisustvo ovdje, a mi želimo mirno i samo mirno da ostanemo ovdje i sačekamo odgovor iz Vlade.

Majke skandiraju "ostajemo da noćimo!".

Savković od majki traži čvrsto obećanje da će ovdje biti mirno i da niko neće pokušat da ih zloupotrijebi.

14:30 Savković pita Vladu da li je Duško Markovic jedan jedini čovjek koji sačinjava Vladu.

"Ako je Duško jedan jedini neka dođe ako nije jedan jedini pozivam nekoga iz Vlade da nam se obrati i tražimo da nam se neko u roku od 15 minuta obrati da znamo kakvo je njihovo mišljenje o tome a onda ćemo javiti kako i šta ćemo da radimo", kazala je Savković.

14:25 Savković poručuje da Duško Marković mora da shvati da nijedna politička partija nije platila i organizovala događaj, niti organizacija ni NVO.

"Razumijem bunt i neraspoloženje omladine koji su došli, ali oni danas moraju da pobijede svojim mirom.", kazala je Savković.

Majke poručuju da se skup nije odmakao kontroli da su mirne dostojanstvene i da će takve ostati.

14:20 Savković kaže da Duško Marković ima obaveza i moli majke da budu mirne.

"Moja želja je zbog zdravlja majki pošto je inače bila zakazana protestna šetnja da odustanemo od nje, ali da se vratimo ispred Skupštine", kazala je ona.

Majke odbijaju njen predlog, a ona ih opet moli da idu kod Skupštine i da čekaju tamo dok im se Marković ne obrati.

14:12 Pojačano je prisustvo policije ispred ulaza Vlade. Došli su i pripadnici interventne jedinice policije sa pancirima, a majke uzvikuju "povucite kondome" i "Duško lopove".

14:10 "Majke Crne Gore su pozvale Markovića da nas primi vrlo brzo, čekamo odgovor da li će primiti nekoga. Molim vas, ne želim da ovaj skup danas bude zloupotrijebljen ni od koga! Želim da sačekamo da vidimo šta će nam Duško Marković reći. One majke koje su danas došle slušajući koordinacioni odbor staće iza nas i slušaće šta da radimo. Oni koji misle drugačije mogu da se raziđu, a vjerujem da će biti protesta i protesta i protesta. Majke Crne Gore zapamtite da vam Bog nije dao samo da pričate već i poslušate one koji su vas doveli ovdje i nikoga drugoga. Duško Marković ako ima išta u glavi shvatiće da su pogriješili i povući Zakon o smanjenju naknada", rekla je Savković.

13:57 Desetak mladića okružila policajce i napravili "živi zid".

13:56 Okupljeni skandiraju: "Duško, budi muško!" i "Prepali se žena"

13:50 Savković poziva na strpljenje i na staloženost "kakve samo majke imaju jer su 30 godina bile sttpljive jedva sastavljale kraj sa krajem".

"Radile, podizale djecu i nećemo dozvoliti da nam Dusko Marković uzme 72 eura i izraunajte još koliko eura."

13:45 Savković i članice koordinacionih odbora žena izašle su iz zgrade Vlade i kako su najavile - čekaju poziv premijera pola sata.

Savković poručuje: Duško, ne igraj se sa našim životima, ovdje su bolesne majke, ovdje su zdravstveni radnici, ovdje su prosvjetni radnici, ovdje su radnici žrtve tranzicije, pojavi se u zgradi Vlade pozovi majke i koordinacioni odbor da razgovaramo se i dogovorimo. Dusko, poštuj svoju majku, postuj nas!

13:36 Savković moli majke da sačekaju još pola sata da im se Marković obrati. Okupljene ponovo skandiraju "Duško lopove" i "Napolje, mafijo".

Savković je kazala okupljenima da moli premijera da ih primi za pola sata.

Na protest su stigli Draginja Vuksanović, Mirel Radić Ljubisavljević i Mirko Stanić iz SDP-a.

13:31 Policijski kordon sa štitovima postavljen je pored Vlade. Građani dolaze pred Vladu i pridružuju se protestu.

13:28 Koordinacioni odbor majki ušao u Vladu. U toku su pregovori.

13:24 Poruka majki iz Pljevalja:

13:21 Nekoliko majki, srčanih bolesnika i dijabetičara se izdvojilo iz mase jer im je pozlilo.

13:18 Željka Savović je pozvana da ispred majki uđe u Vladu i razgovara sa premijerom Duškom Markovićem. Ona je ušla i traži da sa njom uđu uđu i članovi koordinacionog odbora i zajedno pregovaraju.

13:14 Savković: Bog nam je u Crnoj Gori dao da čitav zivot trpimo i ćutimo, ali više nećemo. Nećemo više da trpimo i ćutimo!

Ona je dodala da "ne damo ni cent od naših para"

13:12 Jedna od organizatorki Željka Savković u ime majki: "Za pola sata očekujemo poziv u Vladu CG, ostajemo ovdje."

13:08 Savković pojasnila da je iz MUP-a sat vremena prije skupa rečeno da mogu da se okupe kod Skupštine ili u Ulici Stanka Dragojevića. Ona moli majke za strpljenje.

Okupljenje skandiraju: "Nema razlaza"

Savković poziva premijera Duška Markovića da stane ispred majki Crne Gore.

13:02 Policija napravila "zid" ispred zgrade Vlade. Majke stoje tik ispred Vlade i skandiraju "Hoćemo Duška" i "Izlazite napolje".

12:57 Željka Savković u ime organizatora "zamolila majke za dostojanstvo, da budu mirne..." Poručila je vlastima da povuku Zakon o smanjenju naknada za majke sa troje i više djece.

"Sve smo ogorčene, ako ćete da poštujete organizatorke, molimo poslanike koji su izglasali Zakon, NVO i sve majke da nas podrže. Molimo vas da budete dostojanstvene, da bi se sve majke koje žele mogle da se obratite", kazala je Savković.

12:52 Žene skandiraju: Ostavke, ostavke i "Dolje Vlada". Došli su i lideri DF - Andrija Mandić, Slaven Radunović i Milutin Đukanović.

12:20 Okupljene su pozvale sve majke, poslanike koji su izglasali nadoknade i sve građane da podrže protest.

12:45 Majke skandiraju "Plašite ze, žena". Odbijaju da se vrate ispred Skupštine, i traže ostavke.

Majke su se prvobitno okupile na platou ispred Skupštine Crne Gore, jer im nije dozvoljen skup ispred Vlade.

Majke su prolazeći pored zgrade Ministarstva finansija srušile barikade, uz povike: "Lopovi, lopovi". Na mjesto okupljanja stigla je policija.

Nezadovoljne majke stigle su iz svih krajeva Crne Gore.

Žene nose transparente sa natpisima: "Čija ćete vi biti vlada kad su djeca gladna i sve ih je manje", "Tražimo odgovornost", "Ne dirajte naša izvršna rješenja", "Gospodo iz Vlade čuvajte se žena - majki", "Da nije bilo nas, ne bi bilo vas".

Na protestu su predstavnici Demokrata, sa predsjednikom Aleksom Bečićem. Majke podržavaju i Branka Bošnjak, Marina Jočić, Jovo Vučurovic i Janko Vučinić iz DF-a. Sa okupljenima su i predstavnici URA - Nedjeljko Rudović, Dritan Abazović, Zoran Mikić i Luka Rakcevič.

Naknadu za majke sa troje i više djece smanjili su sa 336 eura na 264, i sa 192 na 144 eura.

Galerija

Bonus video: