Policija pojačala kontrolu, ali ne zna koliko ima migranata

Policija je pojačala patrole u selima koja gravitiraju prema državnoj granici Crne Gore i Bosne i Hercegovine, zbog sve većeg prisustva migranata na tom području...
186 pregleda 3 komentar(a)
Prihvatilište Spuž, Foto: Boris Pejović
Prihvatilište Spuž, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.04.2018. 19:31h

Policija je pojačala patrole u selima koja gravitiraju prema državnoj granici Crne Gore i Bosne i Hercegovine, zbog sve većeg prisustva migranata na tom području.

Iz policije “Vijestima”, međutim, nisu odgovorili koliko migranata boravi na teritoriji opštine Pljevlja i koliko ih je uspjelo da pređe granicu.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova takođe nijesu odgovorili koliko su od početka godine imali zahtjeva za azil, te koliko je njih odobreno.

Prema saznanjima “Vijesti”, MUP je ovih dana bio “preplavljen” migrantima koji traže azil u našoj zemlji.

Tražioci azila imaju pravo da, ukoliko MUP odbije njihov zahtjev, podnesu tužbu Upravnom sudu, ali i da traže besplatnu pravnu pomoć do okončanja postupka.

Većina njih, prema Zakonu o azilu se ne kažnjavaju za nezakonit ulazak u našu zemlju, već se upućuju da zahtjeve podnose u nadležnu službu MUP-a, i smještaju se u Centar za prihvat u Spužu koji je otvorenog tipa i gdje mogu da borave do okončanja postupka.

"Međutim, mnogi od njih ne čekaju okončanje postupka za azil, već pokušavaju nezakonito da napuste teritoriju Crne Gore preko BiH, rjeđe prema Hrvatskoj“, tvrde u policiji.

Migranti, pokušavajući da pređu u susjednu BiH, ulaze u napuštene kuće mještana sela kroz koje prolaze, a iz Uprave policije “Vijestima” je rečeno da su njima prijavljena četiri takva slučaja.

"Centar bezbjednosti Pljevlja je, dosad registrovao četiri prijave građana koje se odnose na provale u četiri porodične kuće, u kojima u zimskom periodu niko ne živi, a koje gravitiraju ka putnom pravcu Pljevlja – Čajniče prema Graničnom prelazu Metaljka“, navode iz UP.

Mještanin sela Metaljka Slavko Tanasković kazao je da se mještani osjećaju nesigurno zbog svakodnevnog prisustva migranata.

Tvrdi da je u posljednje vrijeme pored njihovih kuća prošlo oko 50 muškaraca migranata prema granici sa BiH.

Pojedini su, tvrdi on i po tri puta vraćani sa granice, a nekima su davali čarape i hranu.

Provale u napuštenim kućama su registrovane u selu Poblaće, Metaljka, Šula i Srdanov grob.

"Oni su ove kuće, sumnja se, koristili za kratkotrajni boravak, odmor, a tokom boravka su koristili garderobu koju su zatekli kao i ćebad, dok otuđenja stvari i predmeta nije bilo“, saopštili su iz policije.

Dodaju da su pripadnici CB Pljevlja, 2. aprila oko 21.45 časova, zatekli tri lica u porodičnoj kući vlasništvo L.R. iz Pljevalja, u mjestu Srdanov grob.

"Tom prilikom zatekli su tri lica – migrante, A.F.H. i S.B., državljane Maroka i A.Y., državljanina Alžira, koji su u porodičnu kuću, kako se sumnja, ušli kroz prozor i izvršili premetačinu stvari. O svim događajima obaviješten je državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima“, navodi se u odgovorima Uprave policije na pitanja “Vijesti”.

Osnovni državni tužilac u Pljevljima Milivoje Tomčić, međutim, kazao je “Vijestima” da nijedna krivična prijava nije podnijeta Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima tim povodom.

"Moguće da su podnijete prekršajne prijave“, rekao je Tomčić “Vijestima”.

Tužilac je objasnio da se ulazak u kuću ne može smatrati krivičnim djelom ukoliko nije nešto otuđeno ili uništeno.

"To što su ušli u kuće goni se po privatnim tužbama“, pojasnio je Tomčić.

Na pitanje “Vijesti” da li su migranti koji su zatečeni na teritoriji Pljevalja tražioci azila, iz policije su odgovorili da najvjerovatnije jesu, ali da su neki od njih pokušali da se domognu zapadnih zemalja, ne čekajući da se njihovi zahtjevi riješe.

Pojašnjeno je i da se u skladu sa važećim sporazumima o vraćanju i prihvatanju lica čiji je ulazak ili boravak nezakonit, sva lica koja zatekne granična policija BiH i Hrvatske u nezakonitom prelasku državne granice iz pravca Crne Gore prihvataju u skraćenom postupku na graničnim prelazima.

"Lica koja ne traže azil prekršajno se procesuiraju, a po završenom postupku kod sudova za prekršaje smještaju u Prihvatilište za strance u cilju utvrđivanja identiteta i njihovog prinudnog udaljenja iz Crne Gore“, pojašnjavaju u UP.

Od 1. januara na snazi je novi Zakon o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca, po kojem je nadležnost policije značajno povećana, prvenstveno kada je u pitanju registracija lica koja izraze namjeru za međunarodnu zaštitu.

"U cilju efikasnije borbe protiv nezakonitih migracija, kao i suzbijanja nezakonitog rada stranaca, granična policija je u 2017. godini realizovala 790 akcija kontrole kretanja i boravka stranaca, od kojih je 403 izvedeno sa službenicima Uprave za inspekcijske poslove. Tokom izvedenih akcija procesuirano je 3.351 lice“, saopštili su iz policije.

U prihvatilištu trenutno 217 tražilaca azila

U prihvatilištu za strance i Centru za prihvat u Spužu trenutno se nalazi 217 tražilaca azila.

Nakon privođenja, objašnjavaju u policiji, migranti se šalju u jedino prihvatilište za strance na našoj teritoriji koje se nalazi u Spužu.

Oni tvrde da su masovne ilegalne migracije, kao globalni fenomen, tokom 2017. godine zaobišle Crnu Goru.

"Od avgusta 2017. godine zabilježen je blagi porast broja nezakonitih migranata iz pravca susjedne Republike Albanije. Nezakonite migracije u Crnoj Gori su individualnog karaktera ili se radi o manjim grupama, imaju tranzitni karakter, a uglavnom je riječ o ekonomskim migrantima sa područja Alžira, Sirije, Maroka, Avganistana, Pakistana, Libije, Iraka, kao i državljanima susjednih zemalja – Albanije, Kosova i Srbije“, navode u policiji.

Bonus video: