Policija traži snimatelje uplakane djece - Vijesti.me
NAKON OTPUŠTANJA UČITELJICE

Policija traži snimatelje uplakane djece

820 ljudi - kolega, roditelja i građana, potpisalo je peticiju da se Popovićeva vrati na posao

uplakana djeca, Stefan Mitrov Ljubiša (novine)
uplakana djeca, Stefan Mitrov Ljubiša (novine) (Foto: Tbo)

Budvanska policija otvorila je istragu oko nedozvoljenog snimanje desetogodišnjaka u OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša“, nakon što je objavljen video-snimak na kome se vidi plač djece kada im je saopšteno da je njihova učiteljica Svetlana Popović dobila otkaz.

Snimak je objavljen na društvenim mrežama, a prema policijskim saznanjima nastao je u vrijeme velikog odmora i početka trećeg časa, kada je grupa roditelja ušla u učiniocu V1 razreda i saopštila djeci da „im je uprava škole istjerala učiteljicu“.

Nakon objavljivanja snimka, uprava škole je, pozivajući se na zakonsku obavezu, obavijestila policiju da je neko neovlašćeno snimao djecu i distribuirao snimak, te ometao izvođenje nastave.

OŠ Stefan Mitrov Ljubiša
OŠ Stefan Mitrov Ljubiša(Foto: Vuk Lajović)

Policijski inspektori sačinili su hronologiju događaja.

Popovićeva je navodno napustila školu pet minuta prije početka nastave u osam časova, nakon što je od sekretarke škole uzela rješenje o otkazu.

Djeca su ostala u učionici, ali Popovićeva navodno nije obavijestila upravu da nije na nastavi.

U 8.20 časova u učiniocu ulazi zamjenik direktora, koji sa učenicima ostaje do kraja časa.

Djeca potom odlaze na čas fizičkog, a pometnja nastaje za vrijeme velikog odmora kada grupa roditelja ulazi u učiniocu.

Roditelji im saopštavaju šta se dogodilo. Nastaje komešanje, djeca plaču za učiteljicom.

Profesorka engleskog navodno je zamolila roditelje da napuste učiniocu jer nije mogla da održi čas.

Prema policijskoj hronologiji, roditelji su prvo izašli, a potom je jedan ušao na čas, a za njim i ostali i prekinuli nastavu.

Nakon razgovora sa upravom i nastavnicima, roditelji su odveli djecu sa nastave.

Đaci nijesu došli ni sljedećeg dana, iako je uprava škole anagažovala drugu učiteljicu.

Popovićeva je dobila otkaz odlukom uprave škole nakon sprovedenog disciplinskog postupka, zbog teže povrede radne obaveze. Utvrđeno je da je prijetila djevojčicama kojima ne predaje.

Inspektori su uzeli izjave od svih aktera incidenta, a očekuje se da se povodom objavljivanja video-snimka oglasi i Centar za socijalni rad i drugi nadležni.

Samo dvoje đaka V1 juče je došlo na nastavu, čime je veći dio roditelja nastavio bojkot.

Osnovno obrazovanje je obavezno i roditelj je dužan da ga omogući djetetu.

Za roditelje koji ne šalju dijete na nastavu, zakonom je predviđena kazna od 100 do 1.500 eura.

Ombudsman: Uznemiravajući snimak

Iz Službe za odnose sa javnošću Zaštitnika ljudskih prava i sloboda saopštili su da je riječ o uznemirujućem snimku.

“Objavljivanje snimaka i/ili fotografija maloljetnika bez njihove i saglasnosti roditelja/staratelja svakako predstavlja kršenje prava djece na privatnost. U konkretnom slučaju, sadržaj snimka je takav da može biti uznemirujući, da smeta/šteti djeci danas ili u nekom narednom periodu...”, navode iz kabineta ombudsmana Šućka Bakovića.

Na pitanje “Vijesti” da li namjeravaju, imajući u vidu da su djeca snimana u školskoj učionici, da ispitaju kako je i sa čijom dozvolom napravljan snimak u školi, odgovorili su: “Na osnovu dostupnih informacija, a s obzirom na ovlašćenja u okviru našeg mandata na koja smo ukazali, za procjenu ostanka ovog materijala na Mreži obratili smo se nacionalnom CIRT timu (Computer Incident Response Team) na nadležno postupanje”.

Podsjećaju da je mandat Zaštitnika da štiti građane od državnih i organa javne vlasti.

„Dakle, iako prostor društvenih mreža ne spada u našu nadležnost, više puta smo u našim obraćanjima javnosti ukazivali i apelovali da se prilikom objavljivanja sadržaja vodi računa o zaštiti prava i sloboda građana. Što se tiče djece i njihovog najboljeg interesa, takođe smo ukazivali da se mora biti posebno oprezan i voditi računa da se iznošenjem ličnih podataka o djetetu može ugroziti njegova privatnost ili bezbjednost, a sa druge strane pitanje je i šta bi dijete u budućnosti željelo da vidi o sebi na mreži“.