Policija, tužilaštvo, inspekcije i NVO zajedno u borbu protiv eko kriminala - Vijesti.me
zelene akcije

Policija, tužilaštvo, inspekcije i NVO zajedno u borbu protiv eko kriminala

Dogovoreno je da kampanja bude potpuno transparentna i da se javnost obavještava o postignutim rezultatima

Ćemovsko polje
Ćemovsko polje (Foto: Facebook/Zlatko Vujotić)

"Zajedno protiv ekokriminala" naziv je današnjeg, prvog u nizu planiranih sastanaka Ministarstva unutrašnjih poslova i Centra bezbjednosti Podgorica sa predstavnicima više nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom životne sredine.

Pored domaćina iz MUP-a i CB, na sastanku su bili i predstavnici Osnovnog državnog tužilaštva, Komunalne policije Glavnog grada i organizacija civilnog društva Krila Podgorice, Green Home, Naša akcija, Eko patrola, Za vode Podgorice i Ekološki pokret OZON.

Na sastanku je analizirana dosadašnja saradnja, identifikovani aktuelni problemi koji se tiču ugrožavanja životne sredine, te predloženi novi modeli komunikacije i konkretnih zajedničkih aktivnosti.

Učesnici sastanka su prepoznali potrebu djelovanja kroz konkretnu kampanju simbolično nazvanu "Zajedno protiv ekokriminala" koja će podrazumijevati zajedničke tereneske akcije i procesuiranje uočenih nepravilnosti, čime će se potvrditi odlučnost da se unaprijedi postojeće stanje i pošalje poruka javnosti da će ekološki krimiminal u narednom periodu biti adekvatno sankcionisan.

Takođe, dogovoreno je da kampanja bude potpuno transparentna i da se javnost obavještava o postignutim rezultatima, kao i o nepravilnostima koje budu otkrivene.