Policija udaljila Nikitovića od Kujovića

Nikitović je “Vijestima” kazao da je u CGES došao kako bi konačno razgovarao sa direktorom bez posrednika, ali da su ga primili savjetnik i pravnik. Sa njima je, kako kaže, fino razgovarao ali je htio i sa direktorom Kujovićem jer, nakon što spor traje dvije godine, sumnja da mu prenose sve podatke sa terena
465 pregleda 2 komentar(a)
CGES, Foto: Vijesti
CGES, Foto: Vijesti
Ažurirano: 29.08.2018. 14:12h

Nikšićanina Milorada Nikitovića policija je juče privela ispred kancelarije direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema Dragana Kujovića sa kojim je želio da razgovara o rješenju problema eksproprijacije imanja njegove porodice u Barama Žugića kod Žabljaka, preko kojeg treba da pređe dalekovod koji ide od primorja do Pljevalja.

On smatra da je cijena koju mu nude od pet-šest eura po kvadratu niska i ispod tržišne, ali i da mu izgradnja dalekovoda ometa planirani biznis koji je započeo sa partnerom o izgradnji farme i turističkog ekonaselja.

Nikitović je “Vijestima” kazao da je juče u CGES došao kako bi konačno razgovarao sa direktorom bez posrednika, ali da su ga primili savjetnik i pravnik. Sa njima je, kako kaže, fino razgovarao ali je htio i sa direktorom Kujovićem jer, nakon što spor traje dvije godine, sumnja da mu prenose sve podatke sa terena.

“Neki su pristali da prodaju zemlju i za 50 centi i euro i po po kvadratu, dok je na drugim mjestima 50 ili 75 eura, zbog čega neki zarađuju dobar novac. Mnogi nijesu znali da je obaveza da im otkupe i zemljište ispod dalekovoda, koje postaje bezvrijedno, a ne samo za stope stuba dalekovoda, kao i da im obezbijede nove bezbjedne prilaze imanjima ili plate za njih. Sve to je neko koristio na štetu naroda”, kazao je Nikitović.

On je kazao da su i njega pokušali da prevare i da mu otkupe samo dio, ali da su mu kasnije ponudili otkup svog zemljišta ispod dalekovoda od 60 hiljada kvadrata.

“Ukupno bi svi iz porodice za otkupljeni dio dobili oko 300 hiljada eura, što je ništa s obzirom na veliki broj nasljednjika i trajni gubitak đedovine. Partner iz Rusije sa kojim već imamo dogovor ulaže dva miliona eura sada, a kasnije ukupno još šet miliona za razvoj turističkog naselja. Mi smo ponudili ili da povećaju cijenu ili ako im je skupa da nam daju drugo zemljište gdje bismo mogli da realizujemo projekat. CGES je odbio i žele da spor riješe na sudu, a naš projekat čeka i trpi”, kazao je Nikitović navodeći da je policija utvrdila da nikog nije ometao zbog čega su ga i pustili bez ikakve kazne.

Iz CGES-a su “Vijestima” odgovorili da je Nikitović inicirao incident “bez osnova, prijeteći izvršnom direktoru i njegovoj porodici, kao i zaposlenima CGES-a, za šta postoje materijalni dokazi koji su predočeni Upravi policije”.

Oni su naveli da Nikitović nije imao zakazano kod direktora zbog čega su ga uputili na njegove saradnike nadležne za ovaj projekat. Iz CGES-a su saopštili da sa porodicom Nikitović vode postupak eksproprijacije od 2016, a da su sa Miloradom imali više sastanaka.

“CGES je od početka realizacije ovog veoma značajnog infrastrukturnog projekta za Crnu Goru i šire, do danas riješio više od 98 odsto imovinsko-pravnih odnosa za cijelu trasu dalekovoda koji se prostire od Lastve do Pljevalja, dužine 168 kilometara. Taj podatak dovoljno govori o odgovornosti CGES-a prema vlasnicima zemljišta, sa kojima je naša kompanija, na obostrano zadovoljstvo, potpisala rješenja. Na samom kraju konačne realizacije ovog nimalo lakog posla, pojavili su se izolovani slučajevi, gdje se vlasnici zemljišta CGES-u obraćaju sa zahtjevima koji su i tada i sad neprihvatljivi. Među njima je i Nikitović, koji je tražio da CGES-ova obaveza bude isplata potencijalne štete na zemljištu kuda prolazi 400 kV dalekovod u iznosu od nemogućih 40 eura po metru kvadratnom na Žabljaku. CGES je uvijek vodio računa da sve svoje investicije i troškove kontroliše na najbolji način, kako se ne bi reflektovali na povećanje tarifa za krajnjeg potrošača”, naveli su iz CGES-a.

Bonus video: