Policija vratila sveštenike kući

Pripadnici policije, zbog bezbjednosti i incidenata zabranili su ulazak u crkvu i sveštenstvu Mitropolije, ali i pripadnicima Crnogorske pravoslavne crkve (CPC)
73 pregleda 50 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2012. 18:49h

Sveštenstvo Mitropolije crnogorsko primorske (MCP) optužilo je policiju za navodnu zloupotrebu državne sile jer im policajci nijesu dozvolili da u nedjelju služe prazničnu liturgiju u hramu Preobraženja na Ivanovim Koritima.

Crkva Preobraženja Gospodnjeg je po katastarskim papirima crnogorske države u vlasništvu Cetinjske mitropolije, kao uostalom i svi njeguški hramovi

Iz MCP su saopštili kako su sveštenici te vjerske organizacije došli u nedjelju ujutro na Ivanova korita sa namjerom da pripreme hram za praznično bogosluženje, koje se, kako tvrde, do prije tri godine, sprovodilo neometano.

"Crkva Preobraženja Gospodnjeg je po katastarskim papirima crnogorske države u vlasništvu Cetinjske mitropolije, kao uostalom i svi njeguški hramovi. Zato smatramo da je ovaj postupak policije neprimjeren, i da se, s obzirom na neosporna svojinska prava, javni red i mir mogao i morao čuvati, na neki drugi način, a ne nikako izjednačavanjem vlasnika i legitimnih sveštenika sa onima koji to nijesu, a voljeli bi da budu”, poručili su iz MCP.

Danas ste vidjeli da naše vlasti izvršuju onu poruku koja dolazi, ne iz crnogorske države i njene vlasti, nego iz Srpske pravoslavne crkve, iz Beograda, preko srpske filijale na Cetinju

MCP: Liturgija spriječena zloupotrebom policije >>>

"Danas ste vidjeli da naše vlasti izvršuju onu poruku koja dolazi, ne iz crnogorske države i njene vlasti, nego iz Srpske pravoslavne crkve, iz Beograda, preko srpske filijale na Cetinju. Zato crnogorskoj vlasti, pred pravoslvanim vjernicima, poručujem da od danas i ubuduće, u svim crkvama i manastirima, kada su veliki praznici, sveštenstvo CPC će našoj crnogorskoj vlasti prijaviti skupove, i da će služiti liturgiju, a oni svaki put neka nam šalju policiju, i neka nam brane da ulazimo u naše”, poručio je mitropolit CPC Mihailo.

Prije tri godine na isti datum, policija je spriječila sukob između pristalica dvije crkve

Prije tri godine na isti datum, policija je spriječila sukob između pristalica dvije crkve. Sveštenstvo i vjernici MCP počeli su službu u osam sati ujutro, ali je nijesu završili do 10 časova, za kada je bila zakazana liturgija CPC. Takav gest izrevolitirao je pristalice CPC, a fizički obračun između pristalica jedne i druge crkve spriječila je policija.

Od tada ni jedna ni druga crkva nijesu uspjele da na 19. avgust održe liturgiju u crkvi Preobraženja.

Galerija

Bonus video: