Politička elita nesposobna, žene kreću u borbu: Protestni marš u Podgorici

"Situacija u Crnoj Gori, po pitanju ženskih ljudskih prava je zabrinjavajuća uz kriminal i korupciju i sve su prisutnije pojave fašizacije društva"
141 pregleda 11 komentar(a)
Anima, Foto: Anima
Anima, Foto: Anima
Ažurirano: 02.03.2016. 21:07h

Pod motom "Socijalna pravda-nećemo odustati" u centru Podgorice će 8. marta, na Međunarodni dan žena, biti organizovan protestni marš, koji organizuje kotorska Anima i Centar za ženska prava.

"Situacija u Crnoj Gori, po pitanju ženskih ljudskih prava je zabrinjavajuća uz kriminal i korupciju i sve su prisutnije pojave fašizacije društva. Povećan je stepen nasilja u svim sferama života: u porodici, na poslu, u državnim institucijama, u društvu, na ulici. Žene su i dalje siromašne, isključene, marginalizovane i instrumentalizovane a mogućnost okupljanja i javnog djelovanja svedena na minimum. Vidljive su tendencije da se ženama oduzmu stečena prava vezana za rad, političku participaciju, slobodu raspolaganja svojim glasom i tijelom. Odlučile smo da se okupimo u Podgorici pod sloganom“ Socijalna pravda – nećemo odustati“ i da zajedno sa ženama koje se osjećaju marginalizovanim iskažemo nezadovljstvo i uputimo zahtjeve državi da se adekvatno odnosi prema pravima žena," navodi se u proglasu koji je objavljen na društvenim mrežama.

Kao ciljevi su navedeni "afirmacija 8. marta kao političkog praznika, Ukazivanje na tešku poziciju žena i na stanje ženskih ljudskih prava u Crnoj Gori,vidljivost ženskog djelovanja,afirmacija ženske solidarnosti, afirmacija antifašizma i zajedničko djelovanje putem ZANOSSa ( znanja, akcije, nenasilja, odgovornosti, solidarnosti, slobode)".

Anima i druge NVO koje promovišu ženska prava, među kojima i Centar za ženska prava, pozvale su građanke da "svojim prisustvom i aktivnim učešćem daju doprinos ka prekretnicu u javnom djelovanju žena koje više ne žele i ne mogu da gledaju urušavanje prirodnih, društvenih i ljudskih resursa u Crnoj Gori".

"Dodatna briga je sve vidljivija nesposobnost političkih elita da mirnim putem riješe ekonomsku i političku krizu", navodi se u proglasu.

Bonus video: