"Politička volja je jedini preduslov za rezultate borbe protiv korupcije"

Direktorica Odjeljenja za istraživanje javnih politika CeMI, Ana Selić, kazala je, predstavljajući analizu troškova i finansijskih rezultata rada institucija koje su se bavile borbom protiv korupcije u prethodnom institucionalnom okviru, da su između 2015. i 2016. godine primjetne izmjene zakonodavnog okvira i budžetskih ulaganja
2 komentar(a)
ijena korupcije – analiza efikasnosti antikorupcijskih politika, konferencija, CEMI, Foto: Prcentar.me
ijena korupcije – analiza efikasnosti antikorupcijskih politika, konferencija, CEMI, Foto: Prcentar.me
Ažurirano: 14.03.2016. 20:03h

Crna Gora je ove godine opredijelila 4,8 miliona eura za borbu protiv korupcije, što je dvostruko više u odnosu na prošlu, saopšteno je na konferenciji „Cijena korupcije – analiza efikasnosti antikorupcijskih politika“.

Na konferenciji, koju je organizovao Centar za monitoring i istraživanje (CeMI), poručeno je da je politička volja jedini preduslov da ta politika da konkretne rezultate.

Direktorica Odjeljenja za istraživanje javnih politika CeMI, Ana Selić, kazala je, predstavljajući analizu troškova i finansijskih rezultata rada institucija koje su se bavile borbom protiv korupcije u prethodnom institucionalnom okviru, da su između 2015. i 2016. godine primjetne izmjene zakonodavnog okvira i budžetskih ulaganja.

„Tako smo u 2015. godine imali 2,6 miliona eura uloženih u borbu protiv korupcije, sada imamo 4,8 miliona eura. Sem toga, u ovom periodu su izvršene značajne zakonske izmjene pa su proširene nadležnosti Agencije, povećan je broj prekršajnih sankcija, a uveden je institut oduzimanja imovinske koristi koja je stečena krivičnim djelom u proširenom obimu“, rekla je Selić.

U prošloj godini je, kako je navela, Komisija za sprječavanje sukoba interesa naplatila više od 50 hiljada eura kazni.

„Obzirom da je njihov budžet za ovu godinu bio 285,5 hiljada eura, znači da je njihova povratna vrijednost aktivnosti bila 17,2 odsto od ulaganja“, rekla je Selić.

Ona je rekla da Crna Gora sada ima zaokružen zakonski okvir, institucije koje mogu da se bore protiv korupcije, a jedini preduslov da ova politika uspije i da da konkretne rezultate je, kako je navela, politička volja.

CeMI, kako je navela, predlaže da se sredstva iz prekršajnih kazni kao i dio sredstava od društvenih kazni koje su isplaćene za krivična djela sa obilježjima korupcije idu u Fond za zaštitu zviždača.

„To će omogućiti zviždačima da prijavljuju korupciju bez straha od moguće odmazde i motivisati ih da to češće čine“, dodala je Selić.

Ona je kazala da se može zaključiti da u periodu od 2010. do 2015. godine primjenom antikorupcijskih politika u Crnoj Gori nije značajno opala percepcija građana o korupciji, kao ni njihova spremnost da prijavljuju koruptivne radnje.

„Uzimajući u obzir da smo ove godine uložili duplo više za borbu protiv korupcije, da imamo 50 odsto više prekršajnih sankcija koje mogu da donesu konkretnu ekonomsku korist, i da imamo dvije nove institucije, računamo da će ove godine rezultati biti znatno bolji, kako za ekonomsku efikasnost, tako za povjerenje građana u ove institucije“, rekla je Selić.

Predsjednik Upravnog odbora CeMI-ja, Zlatko Vujović, kazao je da ohrabruje potez Specijalnog tužilaštva koji govori o tome da će se u budžet Opštine Budva vratiti 19,5 miliona eura.

„To govori o tome da, ako Specijalno tužilaštvo košta državu Crnu Goru nešto više od milion eura, a ovoj godini će vratiti u budžet Opštine Budva, a nadam se da ćemo tokom godine imati priliku da pozdravio neke druge poteze tužilaštva, sa ekonomskog aspekta više nego opravdava iznos sredstava koje država izdvaja za funakcionisanje ovog tužilaštva“, smatra Vujović.

On je ocijenio da je neprihvatljiva praksa koja je do sada postojala da neko zloupotrijebi ogromna sredstva, prihoduje desetine miliona, i da bude kažnjen sa, kako je naveo, godinu zatvorske kazne, a zadrži svo neovlašćeno pribavljeno bogatstvo.

Specijalna tužiteljka u Specijalnom državnom tužilaštvu Stojanka Radović kazala je da je ta institucija za prvi kvartal ove godine imala osam istraga zbog krivičnih djela visoke korupcije pokrenutih protiv 63 osobe i sedam pravnih lica.

„U okviru te grupe predmeta, tri predmeta su protiv više od 40 osoba. Radi se o krivičnim djelima korupcije izvršenim na organizovan način, što znači da se u tim postupcima mogu primjenjivati svjedoci saradnici“, navela je ona.

Na pitanje novinara da li se korupcija u Crnoj Gori isplati, Vujović je kazao da je dosadašnja praksa pokazala da se „veoma isplati“.

„Prema svim nalazima koje smo predstavili u studiji, govori se o tome da su građani i država oštećeni izuzetno velikim iznosima“, naveo je on.

Radović smatra da se korupcija ne isplati.

„U Crnoj Gori je sprovedena zakonodavna i institucionalna reforma. Potpuno su stvoreni zakonski i instutucionalni uslovi da se uspješno korupcija suzbija“, istakla je ona.

Konferencija je dio projekta „Jačanje kapaciteta odjeljenja za istraživanje javnih politika CeMI“, finansiranog od Think Thank Fonda iz Budimpešte.

Bonus video: